Motivy klasické japonské literatury v tradičním japonském cukroví
Classical Japanese Literature Motifs in Traditional Japanese Confectionery
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/150549Identifikátory
SIS: 223177
Kolekce
- Kvalifikační práce [23212]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kanasugi, Petra
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Japonská studia
Katedra / ústav / klinika
Ústav asijských studií
Datum obhajoby
2. 9. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
motiv|klasická japonská poezie|Kokinwakašú|tradiční japonské cukroví|wagaši|waka|roční doby|přírodaKlíčová slova (anglicky)
motif|classical japanese poetry|Kokinwakashū|traditional japanese confectionery|wagashi|waka|seasons|natureKokinwakašú 1111 básní z počátku období Heian (počátek 10. století) a v současném tradičním japonském cukroví, druh vyráběný za účelem podávání během čajového obřadu. Budu vycházet ze strukturalistické teorie Jana Mukařovského, konkrétně jeho pojetí motivu v básnickém díle. Má pozornost bude zaměřena hlavně na prvních šest knih Kokinwakašú a způsob, jakým básně jaké motivy využívají k vyjádření tématu jaké roční doby, jejich kulturní pozadí a významové nuance v celé této sbírce. Dále budu sledovat jejich četnost a vzájemné kombinace v prvních šesti knihách. To samé budu sledovat v tradičním japonském cukroví a obě tyto umělecká média od sebe oddělená přibližně 1100 let porovnávat. Cílem této práce je vysledování, jakým způsobem zobrazování a pojetí ročních dob a jejich motivy v Kokinwakašú poetická jména v dnešním tradičním japonském cukroví a zároveň vyhledání cukroví, jež má přímou inspiraci v této básnické sbírce.
This thesis will examine motifs appearing in Kokinwakashū, a collection of classical poetry from the beginning of the Heian period (the beginning of the 10th century) consisting of 1111 poems, and motifs appearing in contemporary traditional Japanese confectionery, specifically the type made with the purpose to be served during a tea ceremony. This thesis is based on Jan Mukařovský's structuralistic theory of motifs in poetic works. The main focus is set on the first six books of Kokinwakashū and the way its poems use motifs for expressing different seasons, their frequency and combinations with each other, following the cultural background of each motif and also the nuances of its meanings in the Kokinwakashū. The focus will be the same in contemporary traditional Japanese confectionery, while I provide a comparison of these two artistic media separated by approximately 1100 years. This thesis aims to examine the influence of Kokinwakashū motifs, poetic names, and the concept of seasons and its expression in contemporary traditional Japanese sweets while searching for sweets that directly took inspiration from poems appearing in Kokinwakashū.