Studium fotodegradace piva metodou fluorescenční spektroskopie
Study of beer photodegradation by fluorescence spectroscopy
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/150524Identifiers
Study Information System: 114274
Collections
- Kvalifikační práce [11335]
Author
Advisor
Consultant
Dienstbier, Miroslav
Referee
Kudrnová, Hana
Faculty / Institute
Faculty of Mathematics and Physics
Discipline
Training Teachers of Physics - Training Teachers of Mathematics
Department
Laboratory of General Physics Education
Date of defense
15. 9. 2021
Publisher
Univerzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Fotodegradace|fluorescence|riboflavin|letinková příchuť|3-methyl-2-buten-1-thiol|pivoKeywords (English)
Photodegradation|fluorescence|riboflavin|light-struck character|3-methyl-2-buten-1-thiol|beerV případě, že vystavíme pivo viditelnému světlu, dojde po čase k jeho světelnému poškození, které se vyznačuje nežádoucím zápachem a příchutí nápoje. Potvrzeným původcem výše zmíněné příchutě v pivu je 3-methyl-2-buten-1-thiol (MBT). Tato látka vzniká neenzymatickými reakcemi, při nichž roli fotokatalyzátoru hraje riboflavin (vitamín B2), který se po předání své excitační energie, nabité absorpcí viditelného světla, rozpadá. Vlivem úbytku riboflavinu dochází ke změně optických vlastností vzorku. Práce si klade za cíl prozkoumat možnosti optické detekce světelného poškození, prostřednictvím analýzy obsahu riboflavinu na základě fluorescence a absorpce vzorku. Vzhledem k tomu že se riboflavin při světelném poškození odbourává, z jeho obsahu v pivu je možné zjistit, zdali vzorek je či není světelně poškozen. Optická detekce světelného poškození je neinvazivní, a tudíž může rozhodnout o kvalitě piva přímo v komerční láhvi, aniž by bylo nutné ji otevřít.
If a beer is exposed to visible light, it will become light-damaged over time, which is characterised by an undesirable odour and flavour of the drink. The confirmed cause of the above-mentioned flavour in beer is 3-methyl-2-buten-1-thiol (MBT). This substance is formed by non-enzymatic reactions in which riboflavin (vitamin B2) plays the role of photocatalyst and breaks down after transferring its excitation energy, charged by absorption of visible light. The loss of riboflavin results in a change in optical properties of the sample. The aim of this work is to investigate the possibilities of optical detection of light damage, through the analysis of riboflavin content, based on fluorescence and absorption of the sample. Since riboflavin is degraded when light damage occurs, it is possible to determine whether or not a sample is light damaged from its content in beer. Optical detection of light damage is non- invasive and can therefore determine the quality of the beer directly in the commercial bottle without the need to open it.