Dietární zátěž vybranými kontaminanty potravin
Dietary load by selected food contaminants
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/148018Identifiers
Study Information System: 196775
Collections
- Kvalifikační práce [4532]
Author
Advisor
Referee
Holcátová, Ivana
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
9. 9. 2021
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
těžké kovy, kadmium, olovo, rtuť, RASFF, dietární expoziceKeywords (English)
heavy metals, cadmium, lead, mercury, RASFF, dietary exposurePráce se zabývá potravinami z hlediska obsahu složek, zejména kontaminantů. Jsou zmíněna zdravotní rizika spojená s konzumací kontaminovaných potravin, detailnější pohled je věnován těžkým kovům. Je popsán monitoring dietární zátěže cizorodými látkami v ČR a způsob zajištění bezpečnosti potravin. Zvláštní pozornost je věnována Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Praktická část se věnuje analýze oznámení v kategorii hazardu těžké kovy sdílených v RASFF členskými zeměmi v období leden 2020 až duben 2021. Celkem 16 zemí předalo 116 oznámení, která se týkají 117 nadlimitních výskytů těžkých kovů v potravinách. 44 oznámení bylo uvedeno v kategorii varování, 56 v kategorii informační upozornění a 16 v kategorii odmítnutí na hranicích. Jako vážné je v souvislosti s rozhodnutím o riziku označeno 92 % oznámení. Nejčastějším opatřením bylo zničení nebezpečné potraviny a/nebo její stažení z trhu. Předmětem oznámení byla v 57 případech rtuť, 46krát bylo uvedeno kadmium, 12krát olovo a 2krát arsen. Kadmium se vyskytovalo v hlavonožcích (43,5 %), rybách (15,2 %) a v menší míře i v potravinách z dalších skupin. Nevyhovující produkty obsahovaly v průměru 1,66 mg kadmia/kg. Nadlimitní obsahy olova byly detekovány zejména v doplňcích stravy, v nevyhovujících potravinách bylo zjištěno od 0,16 do...
This thesis deals with food from the point of view of the content of constituents, especially contaminants. The health risks associated with the consumption of contaminated foods are mentioned, and a more detailed look is given to heavy metals. The monitoring of dietary contaminant load in the Czech Republic and the method of ensuring food safety are described. Special attention is paid to the Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). The practical part is devoted to the analysis of the notifications in the heavy metals hazard category shared in RASFF by the member countries in the period January 2020 to April 2021. A total of 116 notifications were submitted by 16 countries, concerning 117 above-limit occurrences of heavy metals in food. 44 notifications were classified as the alert notification, 56 as the information notification and 16 as the border rejection notification. 92% of the notifications are classified as serious in the context of a risk decision. The most frequently taken measure was the destruction of the contaminated food and/or its withdrawal from the market. Mercury was the subject of 57 notifications, cadmium was cited 46 times, lead 12 times and arsenic 2 times. Cadmium was present in cephalopods (43.5%), fish (15.2%) and to a lesser extent in foods from other groups....