Nutriční terapie u pacientů s chronickým onemocněním ledvin
Nutrition in patients with chronic kidney disease
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/147834Identifikátory
SIS: 219026
Kolekce
- Kvalifikační práce [4468]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Zakiyanov, Oskar
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční specialista
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
7. 9. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
nutriční terapie, hemodialýza, chronické onemocnění ledvinKlíčová slova (anglicky)
nutritional therapy, hemodialysis, chronic kidney diseaseNutriční terapie je u dialyzovaných pacientů velmi významná. Základem stravy při hemodialyzační léčbě je dostatečný energetický příjem, navýšený příjem bílkovin, který odpovídá potřebě dialyzovaného pacienta. Pro pacienty může být těžko uchopitelná změna stravování oproti období predialyzační léčby, stálého hlídání všech omezení ve stravě kvůli nedostatečné filtrační schopnosti ledvin a zároveň sestavení stále pestrého a vyváženého jídelníčku. Z toho důvodu je více než žádoucí, aby byla pacientům poskytnuta možnost pravidelné nutriční edukace a konzultace. Tato individuální péče je zásadní pro zvyšování kvality života a dostatečnou podporu hemodialyzační léčby. Cílem této práce je vyhodnotit změnu složení jídelníčku u hemodialyzovaných pacientů po pravidelných nutričních edukacích. Kromě úpravy stravovacích zvyklostí byly sledovány i další antropometrické i laboratorní parametry související s výživovým stavem dialyzovaných pacientů. Pacienti byli podle své preference rozděleni do dvou skupin. První sledovaná skupina zaznamenávala své stravování písemně či elektronicky. Druhá kontrolní skupina svůj jídelníček nezaznamenávala, ale snažila se stravovací režim upravit podle individuálních nutričních konzultací. Hodnocena byla optimální tělesná hmotnost, celkový cholesterol, HDL cholesterol, LDL...
Nutritional therapy is very significant for dialysis patients. The basis of the diet in hemodialysis treatment is a sufficient energy intake, increased protein intake, which corresponds to the needs of the dialysis patient. It can be difficult for patients to grasp a change in their diet compared to the period of pre-dialysis treatment, constant monitoring of all dietary restrictions due to insufficient filtration capacity of the kidneys, and at the same time compiling a still varied and balanced diet. For this reason, it is more than desirable for patients to be provided with the possibility of regular nutritional education and consultation. This individual care is essential for improving the quality of the patient's life and adequate support for hemodialysis treatment. This work aims to evaluate the change in the composition of the diet of hemodialysis patients after regular nutritional education. In addition to the adjustment of eating habits, other anthropometric and laboratory parameters related to the nutritional status of dialysis patients were also monitored. Patients were divided into two groups, according to their preferences. The first monitored group recorded their meals by hand or electronically. Patients from the second control group did not record their diet, instead they tried to...