Úloha výživy v léčbě osteoporózy
The role of nutrition in the treatment of osteoporosis
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/147631Identifikátory
SIS: 219087
Kolekce
- Kvalifikační práce [4517]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kytnarová, Jitka
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční specialista
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
2. 9. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Osteoporóza, stravovací zvyklosti, bílkoviny, vápník, vitamin DKlíčová slova (anglicky)
Osteoporosis, eating habits, proteins, calcium, vitamin DÚvod: Osteoporóza patří mezi nejčastější kostní metabolická onemocnění. Jedná se o systémové metabolické onemocnění skeletu, kdy v důsledku úbytku kostní hmoty je poškozena architektura kostní tkáně a tak snížena kvalita kosti. Dochází tedy ke zvýšené křehkosti kostí a snížení mechanické odolnosti, což vede k vyššímu riziku vzniku zlomenin. Principem patogeneze je nerovnováha mezi resorpcí a novotvorbou kosti. V důsledku prodlužující se délky života a změnám životního stylu se prevalence onemocnění zvyšuje. Cíl: Cílem praktické části diplomové práce je zhodnotit stravovací návyky u postmenopauzálních žen léčených pro osteoporózu a zhodnotit jejich nutriční stav ve vztahu k denzitě kostního minerálu (BMD). Metody: Výživové zvyklosti byly získány a hodnoceny prostřednictvím dotazníkového šetření. Pro zjištění příjmu energie a vybraných živin byly sbírány a prostřednictvím nutričního softwaru Nutriservis Profesional analyzovány třídenní jídelní záznamy. Osteodezitometrická data byla měřena pomocí dvouenergiové rentgenové absorpciometrie (DXA). Výsledky: Z analýzy jídelníčku vyplynulo, že pozorovaná skupina žen přijímá v průměru nadměrné množství energie a to především ve formě tuků. Vyšší příjem byl sledován také u živočišných bílkovin. Příjem bílkovin byl navíc podrobněji sledován v průběhu celého...
Introduction: Osteoporosis is one of the most frequent bone metabolic disease. It is a systemic metabolic skeleton disease, where the architecture of bone tissue is damaged due to the loss of bone mass, and therefore the bone quality is reduced. Thus, it comes to increased bones fragility and reduction in mechanical resistance, which leads to a higher risk of fractures. The principle of pathogenesis is an imbalance between resorption and bone formation. Due to increasing lifetime and lifestyle changes, the prevalence of the disease increases. Aim: The aim of the practical part of the diploma thesis is to evaluate the eating habits of postmenopausal women treated for osteoporosis and to evaluate their nutritional condition in relation to bone mineral density (BMD). Methods: Nutritional habits were obtained and evaluated through a questionnaire survey. Three-day meal records were collected and analysed using the Nutriservis Profesional nutritional software, to determine the energy intake and selected nutrients. Osteodensitometric data were measured using dual emission X-ray absorptiometry (DXA). Results: The analysis of the diet showed that the observed group of women consumes an excessive amount of energy on average, especially in form of fats. Higher intake of protein was also observed....