Trendy v české tradici stravování
Trends in Traditional Czech Cuisine
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/136616Identifiers
Study Information System: 228989
Collections
- Kvalifikační práce [21700]
Author
Advisor
Referee
Richter, Eva
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Sociology
Department
Department of Sociology
Date of defense
21. 6. 2021
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Good
Keywords (Czech)
tradice|modernizace|jídlo|tradiční kuchyně|stravování|stravovací trendy|gastronomieKeywords (English)
tradition|modernization|food|traditional kitchen|eating habits|eating trends|gastronomyStejně jako společnost prochází modernizací, kultura a tradice tuto modernizaci zažívají a mění se. Ke každé kultuře patří i jídlo, jakožto součást každodenního života všech lidí. Jídlo slouží k nasycení potřeb, rozvíjí kreativitu, ale zároveň slouží jako součást socializace a interpersonální komunikace. Celý proces nákupu potravin, přípravy pokrmu a následné konzumace je protkán pavučinou převzatých hodnot a norem, naučených stereotypů a sociálních nátlaků. Prostřednictvím obsahové analýzy receptů tradičních pokrmů v kulinářských časopisech tištěných pro českou veřejnost tato bakalářská práce odhaluje změny v preferencích konzumentů vzhledem k modernizaci společnosti, stravování a české gastronomické scény. Tyto recepty jsou porovnány s tradiční verzí od autorky Marie Janků-Sandtnerové. Z obsahové analýzy vyplynulo, že moderní recepty jsou bohatší na ingredience a také se objevují změny, co se zdravotních a výživových benefitů pokrmu týče. Klíčová slova: tradice; modernizace; jídlo; tradiční kuchyně; stravování; stravovací trendy; gastronomie
(english) Just like the whole society is going through modernization, culture and tradition is experiencing the very same modernization and it is being changed. Every culture contains food, it is a component of everyday life for all people. Food satisfies needs, it develops creativity, but it is as well part of socialization and interpersonal communication. The whole process of food purchase, food preparation and food consumption is interwoven by values and norms, learned stereotypes and social pressures. Through content analysis of recipes of traditional dishes in culinary magazines printed for the Czech public, this bachelor's thesis reveals changes in consumer preferences due to the modernization of society, eating habits and the Czech gastronomic scene. These recipes are compared to the traditional version from author Marie Janků-Sandtnerová. The content analysis showed that modern recipes are rich in ingredients and there are as well changes in terms of health and nutritional benefits. Key words: tradition; modernization; food; traditional kitchen; eating habits; eating trends; gastronomy