Vliv riboflavinu na produkci a zhášení singletního kyslíku
Influence of ribofllavin on generation and quenching of singlet oxygen
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/128170Identifiers
Study Information System: 182243
Collections
- Kvalifikační práce [11325]
Author
Advisor
Referee
Gabriel, Petr
Faculty / Institute
Faculty of Mathematics and Physics
Discipline
General Physics
Department
Department of Chemical Physics and Optics
Date of defense
8. 7. 2021
Publisher
Univerzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
singletní kyslík|luminiscence|riboflavin|excitatční energie|doba životaKeywords (English)
singlet oxygen|luminescence|riboflavin|excitation energy|lifetimeRiboĆavin je vitamin B2 a působí jako antioxidant. Pomáhá našemu tělu zvládat oxi- dativní stres sám o sobě nebo také v mnoha buněčných metabolismech. Zkoumáním této problematiky si můžeme vylepšit pohled na antioxidativní procesy v těle a s tím spojené celkové zdraví. RiboĆavin je možným fotosenzibilizátorem singletního kyslíku. Pomocí časově rozlišené detekce luminiscence singletního kyslíku v roztocích riboĆavinu, azidu sodného a roztoků s vyšší koncentrací kyslíku jsem zkoumal vliv těchto látek na dobu života singletního kyslíku a tripletních stavů riboĆavinu. Bylo zjištěno, že riboĆavin foto- senzibilizuje singletní kyslík a jeho zhášení nebylo pozorováno. Ze závislosti dob života na koncentraci azidu sodného a rozpuštěného kyslíku jsem určil příslušné zhášecí konstanty. Částečná záměna normální vody za těžkou vedla k prodloužení doby života singletního kyslíku, což umožnilo identiĄkovat, která z dob života přísluší kyslíku a která riboĆavinu. 1
Riboflavin is B2 vitamin and antioxidant for our body. It helps our body to manage oxidative stress by itself or in many cellular metabolism. We can improve our insight on antioxidative stress in our body and health generally by exploring the issues. Riboflavin is a potential photosenzitizer of singlet oxygen. I have studied the influence of riboflavin, sodium azide and higher concentration of molecular oxygen on lifetime of singlet oxygen and triplet states of riboflavin via time-resolved luminescence of singlet oxygen in those solutions. I found out that riboflavin works as photosenzitizer of singlet oxygen and its quenching was not observed. I have obtained rate constants of quenching by sodium azide and by dissolved oxygen. Partial exchange of normal water by heavy water led to longer lifetimes of singlet oxygen. It allowed to identify which lifetime corresponds to singlet oxygen and which to riboflavin. 1