Rozdíly ve stravovacích návycích veslařů a sportovců provozující crossfit
Differences in the eating habits of rowers and crossfit athletes
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/127633Identifiers
Study Information System: 229717
Collections
- Kvalifikační práce [4509]
Author
Advisor
Referee
Petráková Doležalová, Radka
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Dietitian with Specialization
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
24. 6. 2021
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
crossfit, stravovací návyky, výživa, veslování, sportovní výživaKeywords (English)
crossfit, eating habits, nutrition, rowing, sport dietTato diplomová práce se zabývá tématem sportovní výživy a je rozdělena na dvě části. V teoretické části je přiblížena vyvážená strava, popsány mechanismy tvorby energie v průběhu fyzické aktivity a charakterizovány sportovní směry veslování a crossfit. Zejména je kladen důraz na problematiku výživy v těchto odvětvích. Na podkladu těchto teoretických východisek je zpracována praktická část, kde jsou statisticky zhodnocena získaná data. Cílem práce je zjistit, jestli existují rozdíly ve stravovacích návycích veslařů a sportovců provozující crossfit. K tomuto účelu byly použity specializované dotazníky jídelních preferencí, do kterých 16 sportovců vyplnilo své jídelní návyky. Na základě získaných dat o jejich příjmu vybraných nutrientů za uplynulý měsíc výsledky neodhalily statisticky významný rozdíl mezi skupinami v energetickém příjmu, konzumaci bílkovin (živočišných ani rostlinných), množství ovoce a zeleniny, složení mastných kyselin ve stravě a příjmu přidaných cukrů. Nicméně naznačily relativně velké odlišnosti, např. vyšší příjem živočišných bílkovin a nižší příjem ovoce u sportovců věnující se crossfitu. Klíčová slova: crossfit, stravovací návyky, výživa, veslování, sportovní výživa
The theme of this thesis is sports diet. It is divided into two parts. A theoretical part explains balanced died. It describes the mechanics of energy generation during physical activity and the characteristics of rowing and Crossfit. The focus is on diet in those disciplines. Based on the theoretical foundation is build a practical part, where the statistical data are analyzed and evaluated. The goal of this thesis is to discover, whether there is a difference between rower's and Crossfit athlete's diets. To find out, specialized questionaries about eating habits have been used. Sixteen sportsmen/sportswomen have filled the questionaries. Based upon collected data about their intake of selected nutrients in the last month, there were no statistically significant differences in energy income, protein consumption (neither animal nor plant-based), amount of fruit and vegetables, fatty acid spectrum nor added sugar income. The data have nonetheless indicated differences, eg. Crossfitters tend to have higher animal protein consumption and lower intake of fruit. Key words: crossfit, eating habits, nutrition, rowing, sport diet