Výživová doporučení při chemoterapii
Nutritional recommendations during cancer chemotherapy
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/127491Identifikátory
SIS: 230088
Kolekce
- Kvalifikační práce [4509]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Živný, Jan
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
23. 6. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
onkologie, chemoterapie, nežádoucí účinky, výživová doporučeníKlíčová slova (anglicky)
oncology, chemotherapy, side effects, nutritional recommendationTato bakalářská práce za zabývá tématem výživových doporučení při chemoterapii. Cílem bylo zjistit, v jakém rozsahu nežádoucí účinky chemoterapie ovlivňují příjem stravy onkologického pacienta. Dalším cílem bylo zhodnotit informovanost onkologických pacientů podstupujících chemoterapii o výživových doporučeních, pomocí kterých lze nežádoucí účinky chemoterapie ovlivnit. A také posoudit, zda je využívají a z jakého zdroje pacienti tato výživová doporučení čerpají. Posledním cílem bylo shromáždit informace o léčbě onkologického onemocněním, se zaměřením na léčbu chemoterapií, o možných nežádoucích účincích chemoterapie a o výživových doporučeních k ovlivnění těchto nežádoucích účinků. Sběr potřebných dat probíhal v roce 2021, konkrétně v lednu a únoru. Data byla získána pomocí nestandardizovaného, anonymního dotazníku, který byl předáván dospělým onkologickým pacientům podstupujícím chemoterapii, v ambulanci onkologického oddělení v Nemocnici Jablonec nad Nisou. Dotazníky byly vybírány následující den, kdy pacient přicházel na plánované podání chemoterapie. Kritériem pro účast ve výzkumu bylo podstoupení chemoterapie v rozmezí předchozích 3 měsíců. Celkový výzkumný soubor se skládal z 37 pacientů, zapojilo se 20 žen a 17 mužů. Výzkum byl zaměřen především na vztah mezi chemoterapií a výživou, proto...
This bachelor thesis investigated the nutritional recommendations during cancer chemotherapy. The aim of this study was to determine whether the side effects of chemotherapy affect the dietary intake of a cancer patient. Apart from that, several goals were set. Firstly, to determine the awareness of oncologic patients treated with chemotherapy about nutritional recommendations that could influence the side effects of this therapy. Secondly, to investigate whether they act in accordance with these nutritional recommendations and to detect the source which is commonly used. Finally, to summarize the information about cancer treatment focusing on chemotherapy, its side effects and nutritional recommendations for them. The research was conducted in the oncology department of the Jablonec nad Nisou Hospital lasting from January to February in 2021. The data were collected anonymously by the non-standardized questionnaire. This questionnaire was given to the patient in the outpatient clinic and collected the next day when the patient attended the treatment. The research group involved adult oncology patients undergoing chemotherapy within the last 3 months. The total research group contained 37 patients, 20 women and 17 men were involved. The research focused on the relationship between chemotherapy and...