Srovnání dostupnosti a finanční náročnosti běžné stravy s bezlepkovou dietou
Comparison of the options and financial demands of a regular diet with gluten-free diet
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/124218Identifikátory
SIS: 219605
Kolekce
- Kvalifikační práce [4460]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Floriánková, Marcela
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční specialista
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
14. 1. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Celiakie, bezlepková dieta, lepek, dostupnost potravin, bezlepkové potraviny, dostupnost bezlepkových potravin, bezlepkové pokrmyKlíčová slova (anglicky)
Celiac disease, gluten-free diet, gluten, products availability, gluten-free products, availability of gluten-free products, gluten-free mealsCeliakií trpí v České republice asi 50 000 osob, její jedinou známou terapií je bezlepková dieta. Konzumací lepku dochází u pacientů s celiakií k zánětlivým reakcím tenkého střeva, které mohou mít závažné následky. Lepek je bílkovina obsažená v pšenici, žitě, ječmeni a ovsu, pro své vlastnosti má důležitou roli v přípravě pokrmů. Pekárenské výrobky a další potraviny bez lepku jsou vyráběné z jiných druhů obilnin, mají odlišný technologický postup, vyžadují oddělené prostory a mají mnohem menší cílovou skupinu zákazníků, což může zvyšovat jejich cenu. Osoby držící bezlepkovou dietu musí být velmi obezřetní při konzumaci jídel připravených v restauracích a jídelnách, jelikož i malé množství lepku může mít negativní vliv na jejich zdraví. Zdravotní pojišťovny v ČR přispívají na BLP dietu různými částkami a většinou pouze dětem. Cílem práce bylo zjistit, zda a o kolik korun je bezlepková strava nákladnější než běžná a jak hodnotí dostupnost výrobků a bezlepkových pokrmů osoby, které ze zdravotních důvodů musí lepek vyřazovat. K dosažení cílů byl zvolen kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření. Dotazník se 17 otázkami vyplňovala stovka respondentů, přihlášených ve skupinách zabývajících se bezlepkovou dietou dostupných na internetové stránce Facebook. Součástí dotazníku byl i záznam...
In the Czech Republic, 50 000 people are diagnosed with Celiac disease and the only known treatment for it is a gluten-free diet. For such patients, gluten consumption can provoke inflammation of a small bowel that can result in heavy consequences. Gluten is a protein contained in wheat, rye, barley, and oats and plays an important role in food production, because of its properties. Bakery and other gluten-free products are produced from other types of cereals. They also require a special technological process, separate spaces, and have a much smaller target group of consumers, which can increase their price at the end. People following a gluten- free diet have to be very careful while eating in restaurants and canteens because even a small amount of gluten can harm their health. Health insurance companies in the Czech Republic contribute various amounts to the GFD, however, mostly only for children. The goal of the research was to find out whether and for how much gluten-free food is more expensive than the ordinary one; and how the availability of gluten-free products and meals is assessed by people who have to eliminate gluten due to health reasons. To achieve the goal, quantitative research with a questionnaire survey was used. The questionnaire with 17 questions was filled in by a hundred...
Citace dokumentu
Metadata
Zobrazit celý záznamSouvisející záznamy
Zobrazují se záznamy příbuzné na základě názvu, autora a předmětu.
-
Zdravotní přínosy a rizika dodržování bezlepkové diety
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOPechová, Tereza (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2017)Datum obhajoby: 11. 9. 2017During the last approximately ten years, an increasing precentage of the world population follow a gluten-free diet. On one hand is the reason more and more frequent diagnosis of celiac disease, allergy on gluten or nonceliac ... -
Bezlepková dieta - fakta a mýty
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOHejduk Bobková, Barbora (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2017)Datum obhajoby: 5. 9. 2017The aim of this bachelor thesis was to gain a comprehensive view of the gluten-free diet and to confirm or refute the claim that the gluten-free diet became a fashion trend in nutrition. The theoretical part explains the ... -
Život celiaka a jeho rodiny v dnešní době
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOMachovcová, Denisa (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2020)Datum obhajoby: 4. 9. 2020Název: Život celiaka a jeho rodiny v dnešní době Cíle: Cílem mé diplomové práce je zmapovat úskalí života člověka s onemocněním zvané celiakie. Jedná se především o problémy s bezlepkovou dietou, která je u celiakie zásadní. ...