Bazální metabolismus, výživová intervence a potraviny způsobující nociceptivní bolest u osob s míšní lézí
Basal metabolic rate, dietary intervention and nutrients producing nociceptive pain in individuals with spinal cord injury
dissertation thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/123660Identifiers
Study Information System: 232321
Collections
- Kvalifikační práce [7034]
Author
Advisor
Referee
Bartůňková, Staša
Kálal, Jan
Faculty / Institute
Faculty of Physical Education and Sport
Discipline
-
Department
Information is unavailable
Date of defense
22. 9. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportuLanguage
Czech
Grade
Pass
Keywords (Czech)
míšní léze, bazální metabolismus, výživa, stravovací zvyklosti
Keywords (English)
spinal lesion, basal metabolic rate, nutrition, dietary habits
Název: Bazální metabolismus a výživová intervence u osob s poraněním míchy Cíle: Hlavním cílem této práce byl empirický výzkum případových evaluačních studií (n = 3), kde jsme pomocí analýzy zkoumali: vztah energetického výdeje (bazálního metabolismu) a energetického příjmu u osob s diagnózou poranění míchy (p. m.). Sekundárním cílem bylo zjistit, zda změny v rozložení makroživin a hodnotě denního energetického příjmu povedou u jednotlivých probandů ke snížení tělesné hmotnosti a tělesného tuku. Pilotní studie v naší práci byla zaměřena na přehled variability hodnot bazálního metabolismu (BM) u osob s p. m. Metody: V naší práci jsme použili metodu nepřímé kalorimetrie k měření BM a spolu s hodnotou pracovního metabolismu jsme určili ve výživové intervenci (v. i.) ideální energetický příjem pro naše probandy. Sledovali jsme změny tělesného složení, především změny v množství tukové a svalové tělesné tkáně. Výsledky: Zjistili jsme, že při dodržování předepsaných pravidel v. i. se všem probandům podařilo snížit svoji tělesnou hmotnost. Průměrný úbytek tělesné hmotnosti u probandů za jeden týden byl 0,29 ± 0,02 kg. Hodnoty BM v naší pilotní studii byly u našich probandů (n = 15) nižší o 15 až 61 % a nekorelují s výškou p. m. Klíčová slova: poranění míchy (p. m), bazální metabolismus (BM), výživová...
Title: Basal metabolism and nutritional intervention for people with spinal cord injuries Objectives: The main objective of this work was empirical research of case evaluation studies (n = 3), where we analyzed: the relationship between energy expenditure (basal metabolism) and energy intake for people diagnosed with spinal cord injury (SCI). The secondary objective was to determine whether the changes in macronutrient distribution and daily energy intake would result in a decrease in body weight and body fat for individual probands. The pilot study in our work was focused on the overview of variable basal metabolism (BM) values for people with SCI. Methods: In our work, we used the method of indirect calorimetry to measure BM and together with the value of working metabolism we determined in the nutritional intervention (n. i.) the ideal energy intake for our probands. We observed primarily measurable changes in the amount of fat and muscle tissue. Results: We have found that, in keeping with the prescribed n. i. rules, all probands achieved to reduce their body weight. The average body weight loss for probands was 0.29 ± 0.02 kg per week. BM values in our pilot study were 15 to 61% lower for our probands (n = 15) and did not correlate with the height of SCI. Key words: spinal cord injury (SCI),...