Perorální imunologická tolerance - potravinové alergie
Oral immunological tolerance - food allergies
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/123307Identifiers
Study Information System: 200041
Collections
- Kvalifikační práce [6634]
Author
Advisor
Referee
Fikrová, Petra
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Biological and Medical Sciences
Date of defense
3. 9. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Školitel: PharmDr. Jana Rathouská, Ph.D. Kandidát: Helena Chludová Název diplomové práce: Perorální imunologická tolerance - potravinové alergie Potravinová alergie je patologická imunitní reakce vyvolaná běžně neškodnými antigeny potravin. Léčebné postupy se zakládají na managementu vyhýbání se potenciálním alergenům a okamžité léčbě alergických reakcí. Prevalence onemocnění roste a úroveň péče není stále dostačující. Přesná diagnostika a vhodná prevence jsou klíčem k úspěšnému snížení prevalence potravinových alergií. K orální toleranci dochází obecně na mukózních površích. Primárně potlačuje specifické imunitní reakce vůči antigenům v gastrointestinálním traktu. Jedná se o proces chránící před nepřiměřenou imunitní odpovědí na množství cizích antigenů nebo běžně se vyskytujících komenzálních organismů v zažívacím traktu. Pokud orální tolerance selže, imunitní reaktivita vede k alergiím na potraviny. Poslední desetiletí se oblast výzkumu více zaměřila na načasování zavádění pevných a potenciálně alergenních potravin do výživy kojenců. Toto rané období života je spojeno s hypotézou, že expozice různými potravinovými antigeny při rozvoji orální tolerance může hrát důležitou roli v následném...
Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medicinal Sciences Consultant: PharmDr. Jana Rathouská, Ph.D. Candidate: Helena Chludová Title of diploma thesis: Oral immunological tolerance - food allergies Food allergy is a pathological immune response caused normally by harmless food antigens. At this time, treatments are based on the management of avoidance of potential allergens and immediate treatment of allergic reactions. The prevalence of the disease is increasing while the level of care remains insufficient. Therefore, accurate diagnosis and appropriate prevention seem to be the key to reduce successfully the prevalence of food allergies. The fact of the matter is that oral tolerance generally occurs on mucosal surfaces. It primarily suppresses specific immune responses to antigens in the gastrointestinal tract. Furthermore, the process protects against an inappropriate immune response to a number of foreign antigens or common commensal organisms in the digestive tract. Indeed, if oral tolerance fails, immune reactivity leads to food allergies. During the last decade, research has considerably focused on the timing of the introduction of solid and potentially allergenic foods in infant nutrition. This early period of life is associated with...