Show simple item record

Oral immunological tolerance - food allergies
dc.contributor.advisorRathouská, Jana
dc.creatorChludová, Helena
dc.date.accessioned2020-11-16T10:52:18Z
dc.date.available2020-11-16T10:52:18Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/123307
dc.description.abstractCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medicinal Sciences Consultant: PharmDr. Jana Rathouská, Ph.D. Candidate: Helena Chludová Title of diploma thesis: Oral immunological tolerance - food allergies Food allergy is a pathological immune response caused normally by harmless food antigens. At this time, treatments are based on the management of avoidance of potential allergens and immediate treatment of allergic reactions. The prevalence of the disease is increasing while the level of care remains insufficient. Therefore, accurate diagnosis and appropriate prevention seem to be the key to reduce successfully the prevalence of food allergies. The fact of the matter is that oral tolerance generally occurs on mucosal surfaces. It primarily suppresses specific immune responses to antigens in the gastrointestinal tract. Furthermore, the process protects against an inappropriate immune response to a number of foreign antigens or common commensal organisms in the digestive tract. Indeed, if oral tolerance fails, immune reactivity leads to food allergies. During the last decade, research has considerably focused on the timing of the introduction of solid and potentially allergenic foods in infant nutrition. This early period of life is associated with...en_US
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Školitel: PharmDr. Jana Rathouská, Ph.D. Kandidát: Helena Chludová Název diplomové práce: Perorální imunologická tolerance - potravinové alergie Potravinová alergie je patologická imunitní reakce vyvolaná běžně neškodnými antigeny potravin. Léčebné postupy se zakládají na managementu vyhýbání se potenciálním alergenům a okamžité léčbě alergických reakcí. Prevalence onemocnění roste a úroveň péče není stále dostačující. Přesná diagnostika a vhodná prevence jsou klíčem k úspěšnému snížení prevalence potravinových alergií. K orální toleranci dochází obecně na mukózních površích. Primárně potlačuje specifické imunitní reakce vůči antigenům v gastrointestinálním traktu. Jedná se o proces chránící před nepřiměřenou imunitní odpovědí na množství cizích antigenů nebo běžně se vyskytujících komenzálních organismů v zažívacím traktu. Pokud orální tolerance selže, imunitní reaktivita vede k alergiím na potraviny. Poslední desetiletí se oblast výzkumu více zaměřila na načasování zavádění pevných a potenciálně alergenních potravin do výživy kojenců. Toto rané období života je spojeno s hypotézou, že expozice různými potravinovými antigeny při rozvoji orální tolerance může hrát důležitou roli v následném...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titlePerorální imunologická tolerance - potravinové alergiecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-09-03
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId200041
dc.title.translatedOral immunological tolerance - food allergiesen_US
dc.contributor.refereeFikrová, Petra
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Školitel: PharmDr. Jana Rathouská, Ph.D. Kandidát: Helena Chludová Název diplomové práce: Perorální imunologická tolerance - potravinové alergie Potravinová alergie je patologická imunitní reakce vyvolaná běžně neškodnými antigeny potravin. Léčebné postupy se zakládají na managementu vyhýbání se potenciálním alergenům a okamžité léčbě alergických reakcí. Prevalence onemocnění roste a úroveň péče není stále dostačující. Přesná diagnostika a vhodná prevence jsou klíčem k úspěšnému snížení prevalence potravinových alergií. K orální toleranci dochází obecně na mukózních površích. Primárně potlačuje specifické imunitní reakce vůči antigenům v gastrointestinálním traktu. Jedná se o proces chránící před nepřiměřenou imunitní odpovědí na množství cizích antigenů nebo běžně se vyskytujících komenzálních organismů v zažívacím traktu. Pokud orální tolerance selže, imunitní reaktivita vede k alergiím na potraviny. Poslední desetiletí se oblast výzkumu více zaměřila na načasování zavádění pevných a potenciálně alergenních potravin do výživy kojenců. Toto rané období života je spojeno s hypotézou, že expozice různými potravinovými antigeny při rozvoji orální tolerance může hrát důležitou roli v následném...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medicinal Sciences Consultant: PharmDr. Jana Rathouská, Ph.D. Candidate: Helena Chludová Title of diploma thesis: Oral immunological tolerance - food allergies Food allergy is a pathological immune response caused normally by harmless food antigens. At this time, treatments are based on the management of avoidance of potential allergens and immediate treatment of allergic reactions. The prevalence of the disease is increasing while the level of care remains insufficient. Therefore, accurate diagnosis and appropriate prevention seem to be the key to reduce successfully the prevalence of food allergies. The fact of the matter is that oral tolerance generally occurs on mucosal surfaces. It primarily suppresses specific immune responses to antigens in the gastrointestinal tract. Furthermore, the process protects against an inappropriate immune response to a number of foreign antigens or common commensal organisms in the digestive tract. Indeed, if oral tolerance fails, immune reactivity leads to food allergies. During the last decade, research has considerably focused on the timing of the introduction of solid and potentially allergenic foods in infant nutrition. This early period of life is associated with...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV