Malnutrice - příčiny a preventivní opatření
Malnutrition - Causes nad Preventive Measures
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/120507Identifikátory
SIS: 208242
Kolekce
- Kvalifikační práce [4323]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Jambor, Daniel
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční specialista
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
4. 9. 2020
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
Výživa, malnutrice, obezita, podvýživa, prevenceKlíčová slova (anglicky)
Nutrition, malnutrition, obesity, undernutrition, preventionTato diplomová práce se zabývá tématem malnutrice, jejími příčinami a prevencí. Cílem práce je zjistit, zda respondenti dotazníkového šetření předchází vzniku malnutrice. Zkoumaný soubor čítá 347 osob v produktivním věku, přičemž z toho je 212 žen a 135 mužů. V teoretické části práce je popsán význam jednotlivých živin, makronutrientů a mikronutrientů, dále jsou zde popsány poruchy výživy a jejich příčiny (faktory zdravotní, psychické, sociální, životního stylu) a prevence, zejména výživová doporučení. Praktická část analyzuje data získaná dotazníkovým šetřením kvantitativní metodou. Dotazník je rozdělen na tři části: antropometrickou, faktory životního stylu a faktory zdravotního stavu. Na základě získaných dat bylo zjištěno, že většina respondentů, muži i ženy, vzniku malnutrice svým chováním nepředchází, přičemž ženy jsou na tom z hlediska životního stylu lépe než muži. Klíčová slova Výživa, malnutrice, obezita, podvýživa, prevence
This diploma thesis deals with the topic of malnutrition, its causes and prevention. The aim of this thesis is to find out, wheter the respondetns of the questionnaire survey prevent by their habits the development of malnutrition. The number of participants of this survey is 347 in productive age, women are 212 and men are 135. In the theoretical part of this thesis, there is a desription of the importance of nutritents (macronutrients and micronutrients), there are also desription od nutrition intake disorder and their causes (health, psychical, social, lifestyle factors) and prevention, especially nutritional recommendations. The practical part of this thesis analyzes data obtained by the survey using quantitative method. The questionnare is devided into three parts: anthropometric, factors of life-style, factors of health status. Based on the results of analysis of questionare, it was found that most of the respondents neither men nor women do prevent the development of malnutrtion by behavioral habits, women are better in terms of lifestyle factors. Key words Nutrition, malnutrition, obesity, undernutrition, prevention