Význam přírodních antinutričních a toxických látek v potravinách
Importance of natural antinutritional and toxic substances in food
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/120461Identifiers
Study Information System: 214935
Collections
- Kvalifikační práce [8921]
Author
Advisor
Referee
Šteffl, Michal
Faculty / Institute
Faculty of Physical Education and Sport
Discipline
Physical Education and Sport
Department
Information is unavailable
Date of defense
3. 9. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportuLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
složky stravy, antinutriční látky, toxické látky, zdravíKeywords (English)
diet components, antinutritional substances, toxic substances, healthBakalářská práce se zabývá významem přírodních antinutričních a toxický látek. Cílem této práce je poskytnout ucelený pohled na dané téma a dále blíže specifikovat mnou vybranou skupinu látek se zaměřením na jejich možné účinky na zdraví běžné populace a na zdraví sportovce. Jedná se o teoretickou práci, která byla zpracována pomocí metody literární rešerše. Klíčová slova: antinutrienty, antinutriční látky, rostlinná strava, potenciální zdravotní benefity, nepříznivé zdravotní účinky, inhibitory proteáz, fytoestrogeny
The bachelor thesis deals with the importance of natural antinutritive and toxic substances. The aim of this work is to provide a comprehensive view of the topic and further specify the selected group of substances with a focus on their possible effects on the health of the general population and the health of athletes. This is a theoretical type of thesis, which was processed using the method of literary research. Key words: antinutrients, anti-nutritional factors, plant foods, potential health benefits, adverse health effect, proteas inhibitors, phytoestrogens