Permakulturní zemědělství v geografických souvislostech
Permaculture agriculture in geographical context
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/120346Identifiers
Study Information System: 220570
Collections
- Kvalifikační práce [20130]
Author
Advisor
Referee
Kabrda, Jan
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Geography and Cartography
Department
Department of Social Geography and Regional Develop.
Date of defense
1. 9. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
permakultura, soběstačnost, jedlý les, udržitelnost, komunitní zahrada, konvenční (intenzivní) zemědělstvíKeywords (English)
permaculture, self-support, edible forest, sustainability, community garden, conventional (intensive) agriculturePermakultura je jedním z alternativních typů zemědělství. Vznikla jako reakce na problémy konvenčního (intenzivního) zemědělství, které není trvale udržitelné. Navrhuje projekty podle vzoru přírody. Využívá k tomu nových technologií v kombinaci se zkušenostmi našich předků. Zahrnuje celou řadu oborů, které se neustále rozvíjejí. Permakultura nabízí mnohem více než jen potravinovou soběstačnost. Stala se způsobem života, který je založen na principech permakulturní etiky. Zdůrazňuje důležitost ochrany krajiny a životního prostředí. Podporuje lokální trh a místní ekonomiku. Permakulturní zahrady se nejčastěji nachází na venkově. V posledních letech se její principy uplatňují při zakládání komunitních zahrad. Cílem této práce je zjistit, jak je permakultura rozšířena v Česku, z jakého důvodu jsou permakulturní zahrady zakládány a zda může permakultura pomoci řešit problémy konvenčního zemědělství. Smíšený výzkum byl proveden formou dotazníkového šetření s 19 permakulturními zahradami a formou polostrukturovaného rozhovoru s jednou komunitní zahradou. V kombinaci s odbornou literaturou byly zodpovězeny výzkumné otázky. Klíčová slova: permakultura, soběstačnost, jedlý les, udržitelnost, komunitní zahrada, konvenční (intenzivní) zemědělství
Permaculture is one of the types of alternative agriculture. It was created in reaction to problems of conventional (intensive) agriculture, which is not sustainable. Projects are designed by ideal of the nature. It uses the new technology in combination with experiences of our ancestors. It includes the whole range of disciplines, which are still evolving. Permaculture offers more than food self-support. It has became a lifestyle, which is based on the principles of the ethics of permaculture. It emphasizes the importance of the landscape and environment protection. It supports local market and local economics. Permaculture gardens are most often located in the countryside. Permaculture principles are used for the formation of the comunity gardens in the last years. The aim of this work is to find out the location of permaculture in the Czechia, the reason of establishments of permaculture gardens and whether the permaculture is able to solve the problems of the conventional agriculture. The mixed methods research was realized in the form of the questionnaires with the 19 permaculture gardens and in the form of the semi-structured interview with the one community garden. The research issues were answered in the combination with the professional literature. Key words: permaculture, self-support,...