Molekulární mechanismy karcinogenního působení alkoholu
Molecular mechanisms of carcinogenic effects of alcohol
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/119597Identifikátory
SIS: 220693
Kolekce
- Kvalifikační práce [21483]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Novotná, Božena
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Molekulární biologie a biochemie organismů
Katedra / ústav / klinika
Katedra buněčné biologie
Datum obhajoby
9. 7. 2020
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
alkohol, acetaldehyd, nádorová onemocnění, DNA adukty, oxidační stres, DNA methylace, kyselina retinováKlíčová slova (anglicky)
alcohol, acetaldehyde, cancer, DNA adducts, oxidative stress, DNA methylation, retinoic acidAlkohol (ethanol), se do organismu dostává zejména požíváním alkoholických nápojů a jeho chronická konzumace je celosvětový socio ekonomický problém. Konzumace alkoholu zvyšuje jiné riziko vzniku karcinomu prsu, jater, tlustého střeva, horního dýchacího a trávicího traktu. V játrech se ethanol metabolizuje na toxický acetaldehyd, který je zodpovědný za většinu poškození DNA vedoucích k rozvoji nádorového onemocnění. Acetaldehyd kovalentně interaguje s nukleotidy v za vzniku DNA aduktů jako říklad N 2' α γ 2′ xyguanosin. Acetaldehyd může interagovat i narušovat tak zací ethanolu cytochromem P450 2E1 dochází produkci reaktivních kyslíkových radikálů, které následně poškozují buněčné molekuly, především lipidy a DNA. Ethanol může iniciovat proces karcinogeneze i deregulacíí procesu nebo interakcí s bolismem kyseliny retinové. Při vzniku nádorového onemocnění spolupůsobí ohol s dalšími environmentálními a genetickými faktory, které mohou u predisponovaných jedinců riziko rozvoje nádorového onemocnění zvyšovat.
Alcohol (ethanol) enters the human body mainly through ingestion of alcoholic beverages and its chronic consumption is considered a worldwide socio-economic problem. Besides others, alcohol consumption increases the risk of development of breast, liver, colorectal and upper aerodigestive tract cancer. In the liver, ethanol is metabolised into toxic acetaldehyde which is the main cause of DNA damage leading to cancer development. Acetaldehyde covalently interacts with nucleotides in the DNA forming DNA adducts such as N2 -ethylidene-2'-deoxyguanosine or S- and R-α-methyl-γ-hydroxy-1,N2 - propano-2′-deoxyguanosine. Acetaldehyde can also interact with proteins and disrupt their function. Ethanol metabolism by cytochrome P450 2E1 leads to production of reactive oxygen species, that subsequently damage cellular molecules such as lipides and DNA. Ethanol also initiates carcinogenesis through aberant DNA methylation or interference with retinoic acid metabolism. In cancer development, alcohol interacts with other environmental and genetic factors, which can increase the risk of developing cancer in predisposed individuals.
