Soil microbial communities in agroecosystems and natural habitats contributing to resistance and resilience of the soil environment
Půdní mikrobiální společenstva přispívající k rezistenci a resilienci půdního prostředí v agroekosystémech a na přírodních stanovištích
dizertační práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/118689Identifikátory
SIS: 129492
Kolekce
- Kvalifikační práce [20088]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Marečková, Markéta
Oponent práce
Demnerová, Kateřina
Větrovský, Tomáš
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
-
Katedra / ústav / klinika
Katedra genetiky a mikrobiologie
Datum obhajoby
25. 6. 2020
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Angličtina
Známka
Prospěl/a
Klíčová slova (česky)
microbial community, Actinobacteria, common potato scab, soil organic matterKlíčová slova (anglicky)
microbial community, Actinobacteria, common potato scab, soil organic matterEnsyeh Sarikhani Půdní mikrobiální společenstva přispívající k rezistenci a resilienci půdního prostředí v agroekosystémech a na přírodních stanovištích. Souhrn Regulace obecné strupovitosti brambor (CS) zahrnuje rezistentní odrůdy (kultivary), hnojení, zvyšování vlhkosti půdy a chemická ošetření. Přesto tyto postupy nedosahují na různých lokalitách obdobných nebo reprodukovatelných výsledků. Na 32 lokalitách byla provedena monitorovací studie za účelem vyhodnocení vztahu mezi CS a biologickými / chemickými parametry půdy. Byly pozorovány korelace mezi závažností onemocnění a obsahem živin Fe, N a Ca v půdě a peridermu, a mezi závažností onemocnění a množstvím aktinobakterií a celkových bakterií, spolu s determinantem patogenity, genem txtB (biosyntetický gen thaxtominu), rovněž v půdě i v peridermu brambor. Tato zjištění vedla k novým závěrům, které mohou pomoci porozumět vztahům využitelným při kontrole strupovitosti. Přídavky rašeliny a železa chelatovaného DTPA do půdy s vysokým výskytem CS (konduktivní) byly použity v nádobovém pokusu pro zjištění účinků půdní organické hmoty, železa a pH na rozvoj CS. Výsledky byly porovnány s údaji získanými pro půdu z blízkého pole s přirozeně nízkým výskytem CS (supresivní). Přídavky rašeliny i železa snižovaly CS, a kombinace těchto dvou ošetření snižovala...
Ensyeh Sarikhani Soil microbial communities in agroecosystems and natural habitats contributing to resistance and resilience of the soil environment. Summary The control of common scab of potatoes (CS) includes resistant varieties (cultivars), precise fertilization, increase of soil moisture, and chemical treatments. Yet, these management practices do not have common or reproducible results at differing sites. A monitoring study was done in 32 sites to evaluate the relation between CS and biological/chemical soil parameters. Correlations were observed between scab severity and content of nutrients such as Fe, N, and Ca in soil and periderm, and between disease severity and abundance of actinobacteria and total bacteria, together with the pathogenicity determinant, txtB gene (biosynthetic gene of thaxtomin) in both soil and periderm of potatoes. The findings led to novel conclusions, which can help to understand relationships applicable in scab control. Peat and DTPA chelated iron were supplemented to pots filled with soil conducive for CS in order to determine the effects of soil organic matter, iron and pH on CS development. The results were compared with data obtained for a suppressive soil from a nearby field with naturally low CS severity. Both peat and iron supplements decreased CS and the combination...