Analýza stravování seniorů ve vlastním prostředí
Analysis of the nutrition of senior citizens in their environment
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/118568Identifiers
Study Information System: 218111
Collections
- Kvalifikační práce [4451]
Author
Advisor
Referee
Vágnerová, Tereza
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
24. 6. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
senior, výživa, doporučení, zdravotní stavKeywords (English)
senior, nutrition, recommendations, health conditionSenioři žijící v domácím prostředí tvoří nemalou a stále rostoucí skupinu populace. Správné stravování v tomto věku nabývá na významu, neboť přispívá k udržení dlouhého a kvalitního života. Proto cílem práce bylo zhodnotit způsob a kvalitu výživy vybraných seniorů. Tento cíl byl rozdělen na tři dílčí cíle, a sice 1) zjistit, zda stravování informantů odpovídá jejich věku a zdravotnímu stavu, 2) zda je jejich stravování něčím ovlivněno a 3) čím se řídí při nákupu potravin. Vzorek se skládal ze čtyř manželských párů ve věku 71 až 75 let pocházejících z Karlovarského kraje, které se zapojily do kvalitativního výzkumu. Jelikož neexistují výživová doporučení, která by zohledňovala věk a současně onemocnění vyskytující se ve sledovaném vzorku nejčastěji, byla potřeba informantů práce formulována na základě relevantních doporučení týkajících se seniorů a daných onemocnění. Údaje o příjmu srovnávané s potřebou pak byly získány prostřednictvím týdenních jídelních záznamů, respektive softwaru "NutriPro START". Další metodou získávání dat (konkrétně anamnestických) byl polostrukturovaný rozhovor. Z výsledků práce plyne, že stravování vybraných seniorů spíše neodpovídá nárokům kladeným na základě jejich věku a zdravotního stavu, neboť většinově přijímají více tuků, nasycených mastných kyselin, sodíku, alkoholu...
Senior citizens living in their own environment make up a large and growing population group. Proper nutrition at this age is gaining in importance as it contributes to maintaining a long and quality life. Therefore, the aim of the thesis was to evaluate the nature and quality of selected senior citizens' nutrition. This aim was divided into three sub-objectives, namely 1) to find out whether the informants' nutrition corresponds to their age and health condition, 2) whether there are factors that influence their nutrition, and 3) what do they follow when purchasing food. The sample consisted of four married couples between the ages of 71 and 75, coming from the Karlovy Vary region, who agreed to participate in a qualitative research. As there are no nutritional recommendations that take into account the ages and diseases most frequently present in the sample, the need for work informants has been formulated on the basis of relevant recommendations concerning seniors and their diseases. Intake data were then obtained through weekly meal records processed in "NutriPro START" software. To obtain anamnestic data, a semi-structured interview has been used. The results show that the diet of the selected seniors rather does not meet the demands based on their age and health, because they mostly receive...