Vysoce průmyslově zpracované potraviny a jejich vliv na zdraví
Ultra - processed foods and their impact on health
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/118172Identifiers
Study Information System: 204212
Collections
- Kvalifikační práce [4588]
Author
Advisor
Referee
Doležal, Marek
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
18. 6. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
vysoce průmyslově zpracované potraviny, výživa, rizika, obliba spotřebitelůKeywords (English)
ultra-processed foods, nutrition, risks, consumer preferencesTato bakalářská práce se zabývá vysoce průmyslově zpracovanými potravinami a jejich vlivem na zdraví. Práce je rozdělena na dvě části. V první teoretické, jsou sumarizované informace o vysoce průmyslově zpracovaných potravinách, zdravotně rizikových složká postupech při jejich výrobě. Také je zde popsán nutriční význam vybraných vysoce průmyslově zpracovaných potravin, na které navazuje dotazníkové šetření v další části. poslední kapitole teoretické části jsou popsány nejčastěji spojovaná onemocnění nadměrnou konzumací těchto potravin. Druhá, praktická část se věnuje anonymnímu kvantitativnímu dotazníkovému šetření o povědomí populace o vysoce průmyslově zpracovaných potravinách a jejich vlivu na zdraví. Vedlejším cílem pak bylo, zjistit ných vysoce průmyslově zpracovaných potravin, které jsou nutričně zhodnoceny teoretické části u respondentů. Výzkumu se zúčastnilo 118 respondentů. Ze šetření vyplynulo, že mnoho respondentů má nedostatečné povědomí o rizikových složkách a technologickýc typických pro výrobu vysoce průmyslově zpracované potraviny hlavně o pražení a glukózo fruktózové zamyšlení pro Ministerstvo zdravotnictví nebo další instituce, vytvořit nějaký program na osvětu veřejnosti o zdravotních rizicích spojených s nadměrnou konzumací vysoce průmyslově zpracovaných potravin Klíčová slova: ysoce...
This bachelor thesis deals with ultra-processed foods and their impact on health. The thesis is divided into two parts. In the first theoretical, there is summarized information about ultra- processed foods, health risk ingedients and food processing. It also describes the nutritional importance of selected ultra-processed foods, that are followed in a questionaire in the other part. The last chapter describes the most commonly associated deaseases with excesive consumption of these foods. The second, practical part is devoted to an anonymous quantitative research. Which focused on the public's awareness of ultra-processed foods and their impact on healh. A secondary goal was to get to know respondent's consumption preferences of selected ultra-processed foods that are nutritionally asessed in the theoretical part. The research joined 118 respondents. The research showed that many respondents are insufficiently aware of the risky ingredients and food processing typical for ultra processed foods such as roasting and glucose-fructose syrup. So, it would be worth considering for the Ministery of Health or other institutions to create a program to educate the public about the health risks associated with excessive consumption of ultra-processed foods. Keywords: ultra-processed foods, nutrition, risks,...