Zobrazit minimální záznam

Nutraceuticals: possibilities in decreasing of hyperuricemia and alleviating gout
dc.contributor.advisorHošťálková, Anna
dc.creatorLorencová, Štěpánka
dc.date.accessioned2020-07-08T11:39:00Z
dc.date.available2020-07-08T11:39:00Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/118041
dc.description.abstract1 ABSTRACT Lorencová Š.: Nutraceuticals: possibilities in decreasing of hyperuricemia and alleviating gout. Diploma thesis, Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove, Department of Pharmaceutical Botany and Ecology, Hradec Kralove 2020, 82 p. This research work was conducted on the basis of literature analysis, reviewing papers mainly from international but also domestic journals. The review describes pathophysiology of gout and discusses options to mitigate the disease with the aid of dietary supplements. This work presents symptoms and a clinical picture of the disease as well as its origin and risk factors, pathological processes leading to the development of the disease, and a short overview of current pharmacotherapy. Furthermore this work summarises natural substances including plant extracts that may be utilised in the prevention and support of gout treatment. In particular, these include vitamins, unsaturated fatty acids, polyphenols and peptides. This work also describes plants used in the traditional treatment of gout and gives a brief overview of natural substances including plant extracts contained in food supplements that are available on the market in Czech Republic. This work also describes the role of purines, fructose, alcoholic drinks and tomatoes in triggering...en_US
dc.description.abstractLorencová Š.: Doplňky stravy: možnosti snížení hyperurikémie a zmírnění dny. Diplomová práce, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické botaniky a ekologie, Hradec Králové 2020, 82 s. Tato rešeršní práce byla vypracována na základě analýzy odborné převážně zahraniční ale i domácí literatury. V rešerši je popsána patofyziologie dny a možnosti zmírnění tohoto onemocnění pomocí potravních doplňků. V práci jsou uvedeny symptomy a klinický obraz onemocnění, jeho příčiny a rizikové faktory, patologické procesy vedoucí k jeho rozvoji a stručný přehled současné farmakoterapie. Dále je v práci uveden přehled přírodních látek včetně rostlinných extraktů, které mohou být využity v prevenci a podpoře léčby dny. Patří mezi ně především vitaminy, polynenasycené mastné kyseliny, polyfenoly a peptidy. Jsou zde také uvedeny rostliny využívané v tradiční léčbě dny. A dále je zde uveden stručný přehled přírodních látek včetně rostlinných extraktů obsažených v potravních doplňcích, které jsou k dispozici na trhu v České republice. V práci je také popsán vliv purinů, fruktosy, alkoholických nápojů a rajčat na riziko vzniku dny. V závěru jsou zhodnoceny přírodní látky včetně rostlinných extraktů podle jejich možnosti pozitivně ovlivňovat vznik a průběh dny. Vypracovaná...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectnutraceuticalsen_US
dc.subjectgouten_US
dc.subjecthyperuricemiaen_US
dc.subjectfooden_US
dc.subjectfood supplementen_US
dc.subjectpotravní doplňkycs_CZ
dc.subjectdnacs_CZ
dc.subjecthyperurikémiecs_CZ
dc.subjectpotravinycs_CZ
dc.subjectdoplňky stravycs_CZ
dc.titleDoplňky stravy: možnosti snížení hyperurikémie a zmírnění dnycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-06-17
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Botanyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické botanikycs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId205732
dc.title.translatedNutraceuticals: possibilities in decreasing of hyperuricemia and alleviating gouten_US
dc.contributor.refereeOpletal, Lubomír
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické botanikycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Botanyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csLorencová Š.: Doplňky stravy: možnosti snížení hyperurikémie a zmírnění dny. Diplomová práce, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické botaniky a ekologie, Hradec Králové 2020, 82 s. Tato rešeršní práce byla vypracována na základě analýzy odborné převážně zahraniční ale i domácí literatury. V rešerši je popsána patofyziologie dny a možnosti zmírnění tohoto onemocnění pomocí potravních doplňků. V práci jsou uvedeny symptomy a klinický obraz onemocnění, jeho příčiny a rizikové faktory, patologické procesy vedoucí k jeho rozvoji a stručný přehled současné farmakoterapie. Dále je v práci uveden přehled přírodních látek včetně rostlinných extraktů, které mohou být využity v prevenci a podpoře léčby dny. Patří mezi ně především vitaminy, polynenasycené mastné kyseliny, polyfenoly a peptidy. Jsou zde také uvedeny rostliny využívané v tradiční léčbě dny. A dále je zde uveden stručný přehled přírodních látek včetně rostlinných extraktů obsažených v potravních doplňcích, které jsou k dispozici na trhu v České republice. V práci je také popsán vliv purinů, fruktosy, alkoholických nápojů a rajčat na riziko vzniku dny. V závěru jsou zhodnoceny přírodní látky včetně rostlinných extraktů podle jejich možnosti pozitivně ovlivňovat vznik a průběh dny. Vypracovaná...cs_CZ
uk.abstract.en1 ABSTRACT Lorencová Š.: Nutraceuticals: possibilities in decreasing of hyperuricemia and alleviating gout. Diploma thesis, Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove, Department of Pharmaceutical Botany and Ecology, Hradec Kralove 2020, 82 p. This research work was conducted on the basis of literature analysis, reviewing papers mainly from international but also domestic journals. The review describes pathophysiology of gout and discusses options to mitigate the disease with the aid of dietary supplements. This work presents symptoms and a clinical picture of the disease as well as its origin and risk factors, pathological processes leading to the development of the disease, and a short overview of current pharmacotherapy. Furthermore this work summarises natural substances including plant extracts that may be utilised in the prevention and support of gout treatment. In particular, these include vitamins, unsaturated fatty acids, polyphenols and peptides. This work also describes plants used in the traditional treatment of gout and gives a brief overview of natural substances including plant extracts contained in food supplements that are available on the market in Czech Republic. This work also describes the role of purines, fructose, alcoholic drinks and tomatoes in triggering...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické botanikycs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV