Doplňky stravy: možnosti snížení hyperurikémie a zmírnění dny
Nutraceuticals: possibilities in decreasing of hyperuricemia and alleviating gout
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/118041Identifiers
Study Information System: 205732
Collections
- Kvalifikační práce [6566]
Author
Advisor
Referee
Opletal, Lubomír
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmaceutical Botany
Date of defense
17. 6. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
potravní doplňky, dna, hyperurikémie, potraviny, doplňky stravyKeywords (English)
nutraceuticals, gout, hyperuricemia, food, food supplementLorencová Š.: Doplňky stravy: možnosti snížení hyperurikémie a zmírnění dny. Diplomová práce, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické botaniky a ekologie, Hradec Králové 2020, 82 s. Tato rešeršní práce byla vypracována na základě analýzy odborné převážně zahraniční ale i domácí literatury. V rešerši je popsána patofyziologie dny a možnosti zmírnění tohoto onemocnění pomocí potravních doplňků. V práci jsou uvedeny symptomy a klinický obraz onemocnění, jeho příčiny a rizikové faktory, patologické procesy vedoucí k jeho rozvoji a stručný přehled současné farmakoterapie. Dále je v práci uveden přehled přírodních látek včetně rostlinných extraktů, které mohou být využity v prevenci a podpoře léčby dny. Patří mezi ně především vitaminy, polynenasycené mastné kyseliny, polyfenoly a peptidy. Jsou zde také uvedeny rostliny využívané v tradiční léčbě dny. A dále je zde uveden stručný přehled přírodních látek včetně rostlinných extraktů obsažených v potravních doplňcích, které jsou k dispozici na trhu v České republice. V práci je také popsán vliv purinů, fruktosy, alkoholických nápojů a rajčat na riziko vzniku dny. V závěru jsou zhodnoceny přírodní látky včetně rostlinných extraktů podle jejich možnosti pozitivně ovlivňovat vznik a průběh dny. Vypracovaná...
1 ABSTRACT Lorencová Š.: Nutraceuticals: possibilities in decreasing of hyperuricemia and alleviating gout. Diploma thesis, Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove, Department of Pharmaceutical Botany and Ecology, Hradec Kralove 2020, 82 p. This research work was conducted on the basis of literature analysis, reviewing papers mainly from international but also domestic journals. The review describes pathophysiology of gout and discusses options to mitigate the disease with the aid of dietary supplements. This work presents symptoms and a clinical picture of the disease as well as its origin and risk factors, pathological processes leading to the development of the disease, and a short overview of current pharmacotherapy. Furthermore this work summarises natural substances including plant extracts that may be utilised in the prevention and support of gout treatment. In particular, these include vitamins, unsaturated fatty acids, polyphenols and peptides. This work also describes plants used in the traditional treatment of gout and gives a brief overview of natural substances including plant extracts contained in food supplements that are available on the market in Czech Republic. This work also describes the role of purines, fructose, alcoholic drinks and tomatoes in triggering...