Role of enterovirus and adenovirus infection in the pathogenesis of celiac disease
Role enterovirových a adenovirových infekcí v rozvoji celiakie
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/109705Identifiers
Study Information System: 198079
Collections
- Kvalifikační práce [20304]
Author
Advisor
Referee
Kverka, Miloslav
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Immunology
Department
Department of Cell Biology
Date of defense
11. 9. 2019
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
English
Grade
Excellent
Celiakie, chronické imunitně zprostředkované onemocnění tenkého střeva, postihuje část pacientů s genetickými predispozicemi konzumujících lepek. Pro iniciaci nemoci jsou klíčové faktory prostředí. Mohou jimi být například změny ve stravování nebo infekce. Identifikace konkrétních spouštěčů onemocnění by mohla hrát roli v prevenci nemoci. Naše práce se zaměřila na střevní virové infekce běžné v dětství. Vyšetřovali jsme adenoviry a enteroviry ve vzorcích stolice dětí nesoucích pro celiakii vysoce rizikový HLA genotyp. Cílem bylo zjistit, zda jsou tyto infekce asociovány s rozvojem časných markerů celiakie a identifikovat konkrétní genotypy virů. Pro rozlišení vícenásobných infekcí byla použita metoda masivně paralelního sekvenování. Během let 2001-2007 bylo testováno v rámci norské studie MIDIA téměř 50 000 novorozenců na přítomnost genotypu HLA DR3-DQ2/DR4-DQ8, který významně zvyšuje riziko rozvoje celiakie. Nositeli tohoto genotypu bylo 912 dětí. Každý měsíc do věku tří let byly těmto dětem odebírány vzorky stolice a ukládány v biobance. Krev byla odebírána do jednoho roku věku dítěte každé tři měsíce a poté jednou ročně v kombinaci se sběrem informací o prospívání dětí prostřednictvím dotazníků. Během let 2014-2016 byly děti přizvány k účasti ve studii celiakie. Celkem 220 podstoupilo screening...
Celiac disease, a chronic immune-mediated disorder of the small intestine, manifests in a fraction of individuals with genetic predispositions consuming gluten. Environmental factors play an essential role in its triggering. The environmental stimuli may include dietary factors, infections etc. Identification of specific triggers could help in celiac disease prevention. Our research project focused on common intestinal infections in infancy. We investigated adenoviruses and enteroviruses in stool specimens of children carrying a high-risk HLA genotype for celiac disease. We aimed to determine whether these infections are associated with early markers of celiac autoimmunity, and to identify virus genotypes. To distinguish multiple infections, massive parallel amplicon sequencing was utilized. During 2001-2007, nearly 50.000 Norwegian newborns were screened within the MIDIA study for the presence of the HLA DR3-DQ2/DR4-DQ8 genotype, which is known to significantly increase the risk of celiac disease. The risk genotype was identified in 912 babies. Up to three years of children's age, monthly stool specimens were collected and archived. Blood sampling was done every three months up to the age of a year, and then annually. Periodical questionnaires on children's thrive were collected. During 2014-2016,...