Nutriční a funkční stav klientů žijících v domovech pro seniory
Nutritional and functional status of clients living in homes for the elderly
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/108712Identifiers
Study Information System: 193666
Collections
- Kvalifikační práce [4532]
Author
Advisor
Referee
Mádlová, Pavla
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Dietitian with Specialization
Department
Department of Geriatrics First Faculty of Medicine and General University Hospital in Prague
Date of defense
25. 6. 2019
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
nutriční stav, funkční stav, geriatrická křehkost, domov pro senioryKeywords (English)
nutritional status, functional status, geriatric frailty, retirement homeCíle práce: Cílem této průřezové studie bylo zhodnocení nutričního stavu a fyzické zdatnosti osob starších 65 let žijících v domově pro seniory a jako hlavní výzkumnou otázku posoudit, zda existuje korelace mezi porušeným výživovým stavem a zhoršenou fyzickou zdatností seniorů. Dále otestovat, zda má nechtěný váhový úbytek v horizontu 3 měsíců vliv na zhoršené výsledky ve standardizovaném testu fyzické zdatnosti seniorů (SPPB) a na sílu stisku ruky (Handgrip test). A nakonec ověřit, zda lze z optimálního BMI pro seniorský věk usuzovat dobrou fyzickou zdatnost a považovat ho tak za protektivní faktor v případě stařecké křehkosti - funkčního stavu. Metody: Výzkumné šetření bylo zpracováno kvantitativní metodou s vyšetřováním respondentů jako technikou sběru dat. Ke zpracování praktické části a zodpovězení výzkumných otázek byly využity výstupy z testování nutričního stavu (BMI, stavu výživy dle MNA-FF, SMI) a funkčního hodnocení (dynamometrie, SPPB baterie). Výsledky těchto proměnných diagnostikovaly seniory v normě, v riziku a s patologií. Výsledky: Výsledný soubor výzkumného šetření tvořilo celkem 40 seniorů, z nichž bylo 29 žen (72,5 %) a 11 mužů (27,5 %). Normální výživový stav byl zjištěn u většiny zúčastněných - 67,5 %, riziko podvýživy u 22,5 % a podvýživa u 10 %, zatímco dobrou fyzickou...
Objectives: The aim of this cross-sectional study was to assess the nutritional status and physical performance of the individuals over 65 years living in home for the elderly and as the main research question to assess whether there is a correlation between impaired nutritional status and worsened physical performance in older adults. Also tests whether the unwanted weight loss for the last 3 month affects impaired results in a standardized SPPB test and handgrip test. And finally, verify whether the optimal BMI valided for the elderly predispozes a good physical performance and considered as a protective factor in case of frailty - on functional status. Methods: The research was executed by a quantitative method with the investigation of respondents as a data collection technique. To elaborate the practical part and answer the research questions were used outputs from nutritional status testing (BMI, nutritional status according to MNA-FF, SMI) and functional evaluation (dynamometry, SPPB battery). The results of these variables diagnosed seniors in the norm, at risk and with pathology. Results: The resulting research sample consisted of 40 seniors, of whom 29 were women (72,5 %) and 11 were men (27,5 %). The normal nutritional status was found in the majority of participants - 67,5 %, the risk...