Hodnocení kompozice stravy dotazníkovou metodou
Evaluation of diet composition by questionnaire method
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/108604Identifiers
Study Information System: 194736
Collections
- Kvalifikační práce [6673]
Author
Advisor
Referee
Hronek, Miloslav
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Specialist in Laboratory Methods
Department
Department of Biological and Medical Sciences
Date of defense
5. 6. 2019
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Student: Bc. Hana Beránková Školitel: PharmDr. Miroslav Kovařík, PhD. Název diplomové práce: Hodnocení kompozice stravy dotazníkovou metodou Teoretický úvod a cíle: Ačkoliv existuje celá řada zaručených správných postupů a definic pro zdravé stravování a množství přijatých živin je zcela individuální záležitost, obecně lze říci, že jde především o vyvážené množství základních živin (sacharidy, proteiny, lipidy), doplňkových živin (vitamíny a minerály) a dostatečné množství vody, které udržuje lidský organismus ve stabilní homeostázi. Cílem této práce bylo získat přehled v této problematice a zaměřit se na praktický výzkum spočívající ve sledování nutričního příjmu energie, živin, vitaminů a minerálních látek u vybrané skupiny osob a v závěru porovnat zjištěné hodnoty s těmi doporučenými. Metody: Testování probíhalo formou týdenních záznamů veškeré přijaté potravy a fyzické činnosti u skupiny náhodně vybraných osob ve věku 20-30 let. Studie probíhala v období od března do května 2018. Data byla zpracována pomocí počítačového programu NutriDan a tabulek Compendium of physical activities z roku 2011. Výsledky: Výsledné hodnoty ukázaly, že energetický výdej většinou převažoval příjem, proto byla...
Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medical Sciences Author: Hana Beránková Supervisor: PharmDr. Miroslav Kovařík, PhD. Title of the thesis: Evaluation of diet composition by questionnaire method Theoretical introduction and aim of the thesis: Although there are a number of guaranteed good practices and definitions for healthy eating and the amount of recieved nutrients is a totally individual matter, in general we can say it is mainly a balanced amount of essential nutrients (carbohydrates, proteins, lipids), additional nutrients (vitamins and minerals) and sufficient amount of water that keeps the human body in stable homeostasis. The aim of this thesis was to get an overview of this issue and to focus on practical research consisting in monitoring of nutritional intake of energy, nutrients, vitamins and minerals in a selected group of people and in the end to compare the results with the recommended values. Methods: Testing took place in the form of weekly records of all food intake and physical activity in a group of randomly selected persons aged 20-30. The study was conducted from March to May 2018. The data were processed by NutriDan computer program and with using Compendium of physical activities from 2011. Results: The results of such...