Zobrazit minimální záznam

Current knowledge about histamine intolerance and benefits of elimination diet
dc.contributor.advisorTomešová, Jitka
dc.creatorKrlínová, Michaela
dc.date.accessioned2019-06-26T10:10:16Z
dc.date.available2019-06-26T10:10:16Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/106785
dc.description.abstractSe vzrůstajícím zájmem o vlastní zdraví, a také v návaznosti na rozvoj výzkumu se před zhruba - histaminová intolerance. Její příznaky na sobě pociťují i zcela zdraví lidé a histaminy je možné najít ve zcela běžných potravinách. Proto jsou názory na její význam a přínos přesně stanovené eliminační diety mezi odbornou veřejností Zadaná bakalářská práce formou rešerše recentní literatury hodnotí dosavadní poznatky o závažnosti této nové nosologické jednotky, jejím výskytu a dopadu na zdraví člověka, stejně jako výskyt histaminů v potravinách. Práce diskutuje jak již známé závěry, tak také možnost příslušnou eliminační dietu dodržovat včetně jejího přínosu na zmí nění příznaků a zlepšení zdraví jedince histaminovou intolerancí postiženého.cs_CZ
dc.description.abstractWith increasing interest about one's own health and in relation to the development of research, a new nosological unit - histamine intolerance - appeared about ten years ago. Completely healthy people can experience its symptoms and histamines can be found in common food. Therefore, among the professional public there are disunited opinions on its importance and contribution of a precisely specified elimination diet. Bachelor thesis research through recent literature assesses the current knowledge about seriousness of this new nosological unit, its occurrence and impact on human health as well as the occurrence of histamines in common food. Thesis discusses already known conclusions and the possibilities of abide by the appropriate elimination diet, including its merit to alleviating symptoms and improving the health of individuals afflicted with histamine intolerance.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjecthistamine intoleranceen_US
dc.subjecthistamineen_US
dc.subjecttyramineen_US
dc.subjectcadaverineen_US
dc.subjectserotonineen_US
dc.subjectbiogenic aminesen_US
dc.subjectelimination dieten_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjecthistaminová intolerancecs_CZ
dc.subjecthistamincs_CZ
dc.subjecttyramincs_CZ
dc.subjectkadaverincs_CZ
dc.subjectserotonincs_CZ
dc.subjectbiogenní aminycs_CZ
dc.subjecteliminační dietacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.titleSoučasné poznatky o histaminové intoleranci a významu eliminační dietycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-06-05
dc.description.departmentKatedra antropologie a genetiky člověkacs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Anthropology and Human Geneticsen_US
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId209874
dc.title.translatedCurrent knowledge about histamine intolerance and benefits of elimination dieten_US
dc.contributor.refereeSuchánek, Pavel
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMolekulární biologie a biochemie organismůcs_CZ
thesis.degree.disciplineMolecular Biology and Biochemistry of Organismsen_US
thesis.degree.programSpeciální chemicko-biologické oborycs_CZ
thesis.degree.programSpecial Chemical and Biological Programmesen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra antropologie a genetiky člověkacs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Anthropology and Human Geneticsen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csMolekulární biologie a biochemie organismůcs_CZ
uk.degree-discipline.enMolecular Biology and Biochemistry of Organismsen_US
uk.degree-program.csSpeciální chemicko-biologické oborycs_CZ
uk.degree-program.enSpecial Chemical and Biological Programmesen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csSe vzrůstajícím zájmem o vlastní zdraví, a také v návaznosti na rozvoj výzkumu se před zhruba - histaminová intolerance. Její příznaky na sobě pociťují i zcela zdraví lidé a histaminy je možné najít ve zcela běžných potravinách. Proto jsou názory na její význam a přínos přesně stanovené eliminační diety mezi odbornou veřejností Zadaná bakalářská práce formou rešerše recentní literatury hodnotí dosavadní poznatky o závažnosti této nové nosologické jednotky, jejím výskytu a dopadu na zdraví člověka, stejně jako výskyt histaminů v potravinách. Práce diskutuje jak již známé závěry, tak také možnost příslušnou eliminační dietu dodržovat včetně jejího přínosu na zmí nění příznaků a zlepšení zdraví jedince histaminovou intolerancí postiženého.cs_CZ
uk.abstract.enWith increasing interest about one's own health and in relation to the development of research, a new nosological unit - histamine intolerance - appeared about ten years ago. Completely healthy people can experience its symptoms and histamines can be found in common food. Therefore, among the professional public there are disunited opinions on its importance and contribution of a precisely specified elimination diet. Bachelor thesis research through recent literature assesses the current knowledge about seriousness of this new nosological unit, its occurrence and impact on human health as well as the occurrence of histamines in common food. Thesis discusses already known conclusions and the possibilities of abide by the appropriate elimination diet, including its merit to alleviating symptoms and improving the health of individuals afflicted with histamine intolerance.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra antropologie a genetiky člověkacs_CZ
thesis.grade.code2


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV