dc.contributor.advisor | Tomešová, Jitka | |
dc.creator | Krlínová, Michaela | |
dc.date.accessioned | 2019-06-26T10:10:16Z | |
dc.date.available | 2019-06-26T10:10:16Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/106785 | |
dc.description.abstract | Se vzrůstajícím zájmem o vlastní zdraví, a také v návaznosti na rozvoj výzkumu se před zhruba - histaminová intolerance. Její příznaky na sobě pociťují i zcela zdraví lidé a histaminy je možné najít ve zcela běžných potravinách. Proto jsou názory na její význam a přínos přesně stanovené eliminační diety mezi odbornou veřejností Zadaná bakalářská práce formou rešerše recentní literatury hodnotí dosavadní poznatky o závažnosti této nové nosologické jednotky, jejím výskytu a dopadu na zdraví člověka, stejně jako výskyt histaminů v potravinách. Práce diskutuje jak již známé závěry, tak také možnost příslušnou eliminační dietu dodržovat včetně jejího přínosu na zmí nění příznaků a zlepšení zdraví jedince histaminovou intolerancí postiženého. | cs_CZ |
dc.description.abstract | With increasing interest about one's own health and in relation to the development of research, a new nosological unit - histamine intolerance - appeared about ten years ago. Completely healthy people can experience its symptoms and histamines can be found in common food. Therefore, among the professional public there are disunited opinions on its importance and contribution of a precisely specified elimination diet. Bachelor thesis research through recent literature assesses the current knowledge about seriousness of this new nosological unit, its occurrence and impact on human health as well as the occurrence of histamines in common food. Thesis discusses already known conclusions and the possibilities of abide by the appropriate elimination diet, including its merit to alleviating symptoms and improving the health of individuals afflicted with histamine intolerance. | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | histamine intolerance | en_US |
dc.subject | histamine | en_US |
dc.subject | tyramine | en_US |
dc.subject | cadaverine | en_US |
dc.subject | serotonine | en_US |
dc.subject | biogenic amines | en_US |
dc.subject | elimination diet | en_US |
dc.subject | nutrition | en_US |
dc.subject | histaminová intolerance | cs_CZ |
dc.subject | histamin | cs_CZ |
dc.subject | tyramin | cs_CZ |
dc.subject | kadaverin | cs_CZ |
dc.subject | serotonin | cs_CZ |
dc.subject | biogenní aminy | cs_CZ |
dc.subject | eliminační dieta | cs_CZ |
dc.subject | výživa | cs_CZ |
dc.title | Současné poznatky o histaminové intoleranci a významu eliminační diety | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2019 | |
dcterms.dateAccepted | 2019-06-05 | |
dc.description.department | Katedra antropologie a genetiky člověka | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Anthropology and Human Genetics | en_US |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 209874 | |
dc.title.translated | Current knowledge about histamine intolerance and benefits of elimination diet | en_US |
dc.contributor.referee | Suchánek, Pavel | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Molekulární biologie a biochemie organismů | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Molecular Biology and Biochemistry of Organisms | en_US |
thesis.degree.program | Speciální chemicko-biologické obory | cs_CZ |
thesis.degree.program | Special Chemical and Biological Programmes | en_US |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra antropologie a genetiky člověka | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Anthropology and Human Genetics | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Molekulární biologie a biochemie organismů | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Molecular Biology and Biochemistry of Organisms | en_US |
uk.degree-program.cs | Speciální chemicko-biologické obory | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Special Chemical and Biological Programmes | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Se vzrůstajícím zájmem o vlastní zdraví, a také v návaznosti na rozvoj výzkumu se před zhruba - histaminová intolerance. Její příznaky na sobě pociťují i zcela zdraví lidé a histaminy je možné najít ve zcela běžných potravinách. Proto jsou názory na její význam a přínos přesně stanovené eliminační diety mezi odbornou veřejností Zadaná bakalářská práce formou rešerše recentní literatury hodnotí dosavadní poznatky o závažnosti této nové nosologické jednotky, jejím výskytu a dopadu na zdraví člověka, stejně jako výskyt histaminů v potravinách. Práce diskutuje jak již známé závěry, tak také možnost příslušnou eliminační dietu dodržovat včetně jejího přínosu na zmí nění příznaků a zlepšení zdraví jedince histaminovou intolerancí postiženého. | cs_CZ |
uk.abstract.en | With increasing interest about one's own health and in relation to the development of research, a new nosological unit - histamine intolerance - appeared about ten years ago. Completely healthy people can experience its symptoms and histamines can be found in common food. Therefore, among the professional public there are disunited opinions on its importance and contribution of a precisely specified elimination diet. Bachelor thesis research through recent literature assesses the current knowledge about seriousness of this new nosological unit, its occurrence and impact on human health as well as the occurrence of histamines in common food. Thesis discusses already known conclusions and the possibilities of abide by the appropriate elimination diet, including its merit to alleviating symptoms and improving the health of individuals afflicted with histamine intolerance. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra antropologie a genetiky člověka | cs_CZ |
thesis.grade.code | 2 | |