Nízkosacharidové stravování pro diabetiky 1. typu
Low carb diet for diabetics with type 1 diabetes
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/106734Identifiers
Study Information System: 204203
Collections
- Kvalifikační práce [4532]
Author
Advisor
Referee
Hásková, Aneta
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
5. 6. 2019
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
diabetes mellitus 1. typu, doporučená strava, nízkosacharidová strava,sportování diabetiků, inzulin, glykémieKeywords (English)
diabetes mellitus type 1, recommended diet, low-carbohydrate diet, sport of diabetes, insulin, glycemiaTéma bakalářské práce je na stravování pacientů s diabetem 1. typu. Jedná se o autoimunitní onemocnění, které pomáhají kompenzovat především správné stravovací návyky, dobrý zdravotní a psychický stav a sportovní aktivity. Práce se zaměřuje na nízkosacharidovou stravu, porovnává ji se stravou doporučovanou a snaží se zjistit, zda je prospěšná při léčbě cukrovky. Je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. V teoretické části je stručně popsáno onemocnění a rozebrány klady a zápory doporučované stravy pro diabetiky, a to jak v běžném životě, tak při sportu. Další text představuje stravu nízkosacharidovou, její pozitiva i kontraindikace. Pro praktickou část byla sbírána data pomocí anonymního dotazníkového šetření. Dotazník vyplňovali pacienti s diabetem 1. typu na doporučené a nízkosacharidové stravě. Součástí praktické části je také několik záznamů z kontinuálního měření glukózy pomocí senzorů (Dexcom G5 a Enlite). Cílem praktické části bylo zjistit, jaký vliv má nízkosacharidová strava na zkvalitnění života diabetiků, zda jim pomáhá snížit četnost hypoglykémií při běžných i sportovních aktivitách a zlepšuje celkovou hodnotu glykovaného hemoglobinu. Z výsledků šetření a ukázek grafů vyplývá, že by zavedení nízkosacharidové stravy do praxe mohlo přispět k celkové kompenzaci diabetu. klíčová...
The subject of the bachelor thesis is eating habits of type 1 diabetes patients. Diabetes mellitus type 1 is an autoimmune disease which can be improved vastly by improving dietary habits, mental health and regular sport activities. This thesis focuses principally on low- carbohydrate diet and how it compares to the traditionally recommended diet for the patients. The aim is to determine which of the two above diets is more beneficial for the patients with type 1 diabetes. The paper is divided into two parts - theoretical and practical. Theoretical part briefly describes the disease, the advantages and disadvantages of the traditionally recommended diet for type 1 diabetes patients, in their daily life and during performing sport activities. Following is the description of the low- carbohydrate diet and its advantages and disadvantages. Practical part presents a compilation of data collected via anonymous questionnaire. The questionnaire was filled in by diabetes type 1 patients following the traditional and low- carbohydrate diets. Included in the data is the record of continuous measurements of glucose by Dexcom G5 and Enlite sensors. The aim of the practical part was to discover how the low-carbohydrate diet is effecting the quality of lives of diabetics, whether helps to reduce the number if...