Konzumace ovoce a zeleniny u dětí školního věku v Milovicích
Consumption of fruits and vegetables among pupils of younger and older school age in Milovice
bachelor thesis (NOT DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/106343Identifiers
Study Information System: 176093
Collections
- Kvalifikační práce [19346]
Author
Advisor
Referee
Hanušová, Jaroslava
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Biology, Geology and Environmental Studies Oriented at Education - Health Education
Department
Information is unavailable
Date of defense
21. 5. 2019
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Fail
Keywords (Czech)
Ovoce, zelenina, mladší školní věk, starší školní věk, zdravá strava, zdravý životní stylKeywords (English)
Fruits, vegetables, school age, older school age, healthy diet, healthy way of lifev českém jazyce Bakalářská práce se zabývá konzumací ovoce a zeleniny u dětí školního věku na základní škole v Milovicích, konkrétně byla zkoumána skupina žáků ze 3. - 5. ročníku. Jakožto třídní učitel dlouhodobě sleduji přístup žáků ke stravování a ke konzumaci ovoce a zeleniny, pozoruji nízkou oblibu těchto potravin, špatné stravovací návyky a alarmující počet děti, jež se potýkají s obezitou. Přestože se školní systém snaží o osvětu v oblasti stravování a zdravého životního stylu, je třeba i zvyšovat informovanost rodičů, kteří zabezpečují většinu pokrmu a spravují volný čas dětí. V teoretické části práce se zaměřují na ovoce a zeleninu jako základ zdravé stravy, na látky, které se v těchto potravinách vyskytuji a na ohrožení, která plynou z nedostatečné přítomnosti těchto látek v organismu. V praktické části zkoumán oblibu ovoce a zeleniny u žáků, jejich preference a podíl těchto potravin v jejich jídelníčku.
v anglickém jazyce This bachelor thesis deals with the consumption of fruit and vegetables in children who attend elementary school in Milovice, specifically a group of pupils from 3rd to 5th grade was observed. As a class teacher, I have been watching the attitude of pupils toward fruit and vegetable consumption, as well as their eating habits, and I have noticed the low popularity of these foods, poor eating habits and an alarming number of children struggling with obesity. Although the school system is striving to educate pupils on healthy eating and healthy lifestyle, it is important to also educate parents of these children, who provide most food and manage children's leisure time. In the theoretical part of my thesis, I focus on fruits and vegetables as the basis of a healthy diet, substances present in these foods and risks resulting from insufficient amounts of these substances in the body. The practical part examines the popularity of fruit and vegetables among pupils, their preferences and the share of these foods in their diet. Keywords: Fruit and vegetables consumption, healthy diet, diet, vitamins, calcium, younger school age.