Využití moderních chromatografických technik v analýze cizorodých a kontaminujících látek v potravinách
Modern chromatographic techniques in food contamination analysis
dissertation thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/105518Identifiers
Study Information System: 155902
Collections
- Kvalifikační práce [6673]
Author
Advisor
Referee
Karlíček, Rolf
Malíř, František
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmaceutical Analysis
Department
Department of Analytical Chemistry
Date of defense
19. 2. 2019
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Pass
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát Mgr. Ivona Lhotská Školitel doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název disertační práce Využití moderních chromatografických technik v analýze cizorodých a kontaminujících látek v potravinách V předložené disertační práci je prezentován komentovaný soubor sedmi publikací, které jsou zaměřené na vývoj chromatografických metod pro stanovení cizorodých a kontaminujících látek v potravinách (zejména mykotoxiny a syntetická barviva). Všechny metody byly plně validované, vyhovující pro dané účely a použity pro analýzu reálných vzorků. První část tvoří metody pro stanovení mykotoxinů založené na on-line extrakci na tuhých fázích (SPE) s využitím systému s přepínáním kolon. Při optimalizaci metody on-line SPE-HPLC pro stanovení ochratoxinu A a citrininu v pivu byly pro extrakční i analytickou kolonu vybrány reverzní fáze ve formě povrchově porézních částic. V dalších metodách pro stanovení patulinu v džusech a zearalenonu v pivu byly pro on-line extrakci použity selektivnější molekulárně vtištěné polymery (MIP). Vzhledem k náročnosti optimalizace on-line MIP SPE, byly metody pro ověření selektivity porovnány s off-line MIP extrakcí a on-line extrakcí na konvenčních C18 fázích. Použité komerční MIP sorbenty nebyly...
Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate Mgr. Ivona Lhotská Supervisor doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of Doctoral Thesis Modern chromatographic techniques in food contamination analysis A compilation of seven publications dealing with chromatographic methods for determination of food contamination (particularly mycotoxins and artificial food colorants) is presented in dissertation thesis. All methods were fully validated, complying with the requirements and applied for real samples analysis. The first part describes the methods for mycotoxins determination based on on-line solid phase extraction (SPE) utilizing column-switching system. Reversed phase columns packed with superficially porous particles were chosen for both extraction and separation step during optimization of on-line SPE-HPLC method for ochratoxin A and citrinin determination in beer. In following work, determination of patulin in juices and zearalenone in beer, more selective molecularly imprinted polymers (MIP) were used for on-line extraction. Due to challenging optimization of on-line MIP SPE, the methods were compared to off-line MIP extraction and on-line extraction using conventional C18 phase to confirm the selectivity. The employed commercial MIP...