Zobrazit minimální záznam

Modern chromatographic techniques in food contamination analysis
dc.contributor.advisorŠatínský, Dalibor
dc.creatorLhotská, Ivona
dc.date.accessioned2019-03-19T10:46:22Z
dc.date.available2019-03-19T10:46:22Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/105518
dc.description.abstractCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate Mgr. Ivona Lhotská Supervisor doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of Doctoral Thesis Modern chromatographic techniques in food contamination analysis A compilation of seven publications dealing with chromatographic methods for determination of food contamination (particularly mycotoxins and artificial food colorants) is presented in dissertation thesis. All methods were fully validated, complying with the requirements and applied for real samples analysis. The first part describes the methods for mycotoxins determination based on on-line solid phase extraction (SPE) utilizing column-switching system. Reversed phase columns packed with superficially porous particles were chosen for both extraction and separation step during optimization of on-line SPE-HPLC method for ochratoxin A and citrinin determination in beer. In following work, determination of patulin in juices and zearalenone in beer, more selective molecularly imprinted polymers (MIP) were used for on-line extraction. Due to challenging optimization of on-line MIP SPE, the methods were compared to off-line MIP extraction and on-line extraction using conventional C18 phase to confirm the selectivity. The employed commercial MIP...en_US
dc.description.abstractUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát Mgr. Ivona Lhotská Školitel doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název disertační práce Využití moderních chromatografických technik v analýze cizorodých a kontaminujících látek v potravinách V předložené disertační práci je prezentován komentovaný soubor sedmi publikací, které jsou zaměřené na vývoj chromatografických metod pro stanovení cizorodých a kontaminujících látek v potravinách (zejména mykotoxiny a syntetická barviva). Všechny metody byly plně validované, vyhovující pro dané účely a použity pro analýzu reálných vzorků. První část tvoří metody pro stanovení mykotoxinů založené na on-line extrakci na tuhých fázích (SPE) s využitím systému s přepínáním kolon. Při optimalizaci metody on-line SPE-HPLC pro stanovení ochratoxinu A a citrininu v pivu byly pro extrakční i analytickou kolonu vybrány reverzní fáze ve formě povrchově porézních částic. V dalších metodách pro stanovení patulinu v džusech a zearalenonu v pivu byly pro on-line extrakci použity selektivnější molekulárně vtištěné polymery (MIP). Vzhledem k náročnosti optimalizace on-line MIP SPE, byly metody pro ověření selektivity porovnány s off-line MIP extrakcí a on-line extrakcí na konvenčních C18 fázích. Použité komerční MIP sorbenty nebyly...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVyužití moderních chromatografických technik v analýze cizorodých a kontaminujících látek v potravináchcs_CZ
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-02-19
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId155902
dc.title.translatedModern chromatographic techniques in food contamination analysisen_US
dc.contributor.refereeKarlíček, Rolf
dc.contributor.refereeMalíř, František
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaceutická analýzacs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmaceutical Analysisen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaceutická analýzacs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmaceutical Analysisen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát Mgr. Ivona Lhotská Školitel doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název disertační práce Využití moderních chromatografických technik v analýze cizorodých a kontaminujících látek v potravinách V předložené disertační práci je prezentován komentovaný soubor sedmi publikací, které jsou zaměřené na vývoj chromatografických metod pro stanovení cizorodých a kontaminujících látek v potravinách (zejména mykotoxiny a syntetická barviva). Všechny metody byly plně validované, vyhovující pro dané účely a použity pro analýzu reálných vzorků. První část tvoří metody pro stanovení mykotoxinů založené na on-line extrakci na tuhých fázích (SPE) s využitím systému s přepínáním kolon. Při optimalizaci metody on-line SPE-HPLC pro stanovení ochratoxinu A a citrininu v pivu byly pro extrakční i analytickou kolonu vybrány reverzní fáze ve formě povrchově porézních částic. V dalších metodách pro stanovení patulinu v džusech a zearalenonu v pivu byly pro on-line extrakci použity selektivnější molekulárně vtištěné polymery (MIP). Vzhledem k náročnosti optimalizace on-line MIP SPE, byly metody pro ověření selektivity porovnány s off-line MIP extrakcí a on-line extrakcí na konvenčních C18 fázích. Použité komerční MIP sorbenty nebyly...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate Mgr. Ivona Lhotská Supervisor doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of Doctoral Thesis Modern chromatographic techniques in food contamination analysis A compilation of seven publications dealing with chromatographic methods for determination of food contamination (particularly mycotoxins and artificial food colorants) is presented in dissertation thesis. All methods were fully validated, complying with the requirements and applied for real samples analysis. The first part describes the methods for mycotoxins determination based on on-line solid phase extraction (SPE) utilizing column-switching system. Reversed phase columns packed with superficially porous particles were chosen for both extraction and separation step during optimization of on-line SPE-HPLC method for ochratoxin A and citrinin determination in beer. In following work, determination of patulin in juices and zearalenone in beer, more selective molecularly imprinted polymers (MIP) were used for on-line extraction. Due to challenging optimization of on-line MIP SPE, the methods were compared to off-line MIP extraction and on-line extraction using conventional C18 phase to confirm the selectivity. The employed commercial MIP...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.codeP


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV