Výživa v silových sportech se zaměřením na příjem bílkovin
Nutrition in strength sports with a focus on protein intake
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/104634Identifiers
Study Information System: 207973
Collections
- Kvalifikační práce [4587]
Author
Advisor
Referee
Krupičková, Zdislava
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Dietitian with Specialization
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
8. 1. 2019
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
výživa, bílkoviny, sport, suplementaceKeywords (English)
nutrition, protein, sport, supplementationTato diplomová práce se zabývá problematikou příjmu bílkovin u kondičních silových sportovců. Bílkoviny jsou pro silové sportovce jednou z nejdůležitějších makroživin, protože tvoří přibližně 20 % obsahu svalové hmoty. Sportovci proto kvůli touze po vysportovaném svalnatém těle přikládají bílkovinám velkou roli a mnohdy jejich význam přeceňují. Kulturistika a jiné silové sporty tak bývají spojovány s extrémním příjmem bílkovin, který může vést k negativním zdravotním důsledkům (odčerpávání některých minerálních látek, zátěž ledvin, trávicí potíže aj.). Cílem této práce je zhodnotit, zda siloví sportovci přijímají nadbytek, optimální množství nebo nedostatek bílkovin podle aktuálně platných doporučení pro sportovní výživu. Pro sběr dat byl použit záznamový arch určený k vyplnění příjmu stravy. Jednotlivé jídelníčky byly propočteny v programu Nutriservis, porovnány s doporučenými hodnotami s ohledem na počet tréninkových jednotek a cíl daného sportovce (redukce tuku, udržování nebo nárůst svalové hmoty) a kriticky zhodnoceny. Výsledky byly zhodnoceny příslušnými textovými komentáři a shrnuty pomocí grafu. Z výsledku vyplývá, že 45 % silových sportovců konzumuje nadbytek bílkovin a zároveň přesahuje příjem 2,0 g bílkovin/kg/den. Současně bylo zjištěno, že 42 % respondentů má zcela opačný problém, a to...
This diploma thesis deals with the issue of protein intake in fitness strength sports. Proteins are one of the most important nutrient for strength athletes because muscle mas is made up of about 20% of proteins. Because of athlete's desire for a well-balanced muscular body, they attach proteins a major role and often overstate their significance. Bodybuilding and other strength sports are often associated with extreme protein intake, which can lead to negative health effects (deficiency of some minerals, kidney load, digestive troubles, etc.). The aim of this thesis is to evaluate whether power athletes receive excess, optimum intake or lack of protein according to the current recommendations for sports nutrition. A record sheet for diet intake was used to collect the data. The protein intake of power athletes was calculated in the Nutriservis program and compared with the recommendation according to number of training lessons and the target of the athletes (fat reduction, weight maintenance or muscle growth). The diet of power athletes was also critically evaluated. The results were evaluated by relevant text commentaries and summarized using a graph. The result is that 45% of strength athletes consume excess protein and their intake is higher than 2.0 g protein/kg/day. However, it was also found...