Zobrazit minimální záznam

Effects of plants on the structure, function and diversity of bacterial communities
dc.contributor.advisorBaldrian, Petr
dc.creatorHavlíčková, Petra
dc.date.accessioned2018-10-12T12:25:30Z
dc.date.available2018-10-12T12:25:30Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/102302
dc.description.abstractJe známo, že složení vegetace může mít vliv na složení společenstev bakterií. V ekosystému mají bakterie mnoho funkcí, působí jako symbionti kořenů, podílejí se také na rozkladu rostlinné biomasy. Dále mohou být ovlivněny půdní chemií, ale také rostlinnými exsudáty. Některé rostliny produkují cílené exsudáty, které přitahují specifické bakterie na jejich kořeny. Bakterie s rostlinami často asociují, ale vliv rostlin na diverzitu a složení bakteriálních společenstev je stále nedostatečně prozkoumaný. Cílem této práce bylo popsat vztah mezi diverzitou a složením společenstev bakterií a diverzitou vegetace v lučním a lesním ekosystému a identifikovat další faktory, které bakteriální společenstva ovlivňují. Jako studijní oblasti byly vybrány plochy s gradientem diverzity vegetace v NPR Čertoryje a NP Šumava. Předpokládala jsem, že diverzita bakteriálních společenstev se zvyšuje s rostoucí diverzitou rostlin. Složení bakteriálních společenstev bylo charakterizováno sekvenováním 16S rRNA. Složení vegetace bylo určeno pomocí botanických snímků i pomocí molekulárních markerů trnL. V lučním ekosystému existoval pozitivní vztah mezi rostlinnou a bakteriální diverzitou pouze v nadzemních částech rostlin. V nadzemních částech rostlin bylo složení bakteriálního společenstva nejvíce ovlivněno faktorem prostoru a...cs_CZ
dc.description.abstractVegetation is known to influence the composition of microbial communities. Bacteria can act as roots symbionts or be involved in the decomposition of plant biomass. They can be influenced by soil chemistry but also by plant exudates. Some plants produce targeted exudates to attract specific bacteria to their roots. Bacteria associate with plants frequently but the effect of plant diversity on bacterial communities on their roots and in the surrounding soil remains unclear. The aim of this work was to describe the relationship between the diversity and community composition of bacteria and the diversity of vegetation in forest and grassland ecosystems. The study areas were selected to represent a gradient of vegetation in Bohemian Forest NP and in White Carpathian flowery grasslands. I hypothesized that the diversity and evenness of bacterial community increase with increasing plant diversity. The composition of bacterial community was characterized by 16S rRNA sequencing. The composition of vegetation was determined by phytocenological relevées and by molecular markers trnL. In grassland ecosystem, there was a positive relationship between plant and bacterial diversity only in shoots. The space and vegetation were identified as an important drivers of bacterial community composition in shoots. The...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectsoilen_US
dc.subjectbacteriaen_US
dc.subjectdiversityen_US
dc.subjectplant-microbe interactionsen_US
dc.subjectmicrobial ecologyen_US
dc.subjectpůdacs_CZ
dc.subjectbakteriecs_CZ
dc.subjectdiverzitacs_CZ
dc.subjectinterakce mikroorganismů s rostlinamics_CZ
dc.subjectekologie mikroorganismůcs_CZ
dc.titleVliv rostlin na strukturu, funkci a diverzitu společenstev bakteriícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-09-05
dc.description.departmentKatedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Genetics and Microbiologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId170005
dc.title.translatedEffects of plants on the structure, function and diversity of bacterial communitiesen_US
dc.contributor.refereeKopecký, Jan
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMicrobiologyen_US
thesis.degree.disciplineMikrobiologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Genetics and Microbiologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csMikrobiologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enMicrobiologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csJe známo, že složení vegetace může mít vliv na složení společenstev bakterií. V ekosystému mají bakterie mnoho funkcí, působí jako symbionti kořenů, podílejí se také na rozkladu rostlinné biomasy. Dále mohou být ovlivněny půdní chemií, ale také rostlinnými exsudáty. Některé rostliny produkují cílené exsudáty, které přitahují specifické bakterie na jejich kořeny. Bakterie s rostlinami často asociují, ale vliv rostlin na diverzitu a složení bakteriálních společenstev je stále nedostatečně prozkoumaný. Cílem této práce bylo popsat vztah mezi diverzitou a složením společenstev bakterií a diverzitou vegetace v lučním a lesním ekosystému a identifikovat další faktory, které bakteriální společenstva ovlivňují. Jako studijní oblasti byly vybrány plochy s gradientem diverzity vegetace v NPR Čertoryje a NP Šumava. Předpokládala jsem, že diverzita bakteriálních společenstev se zvyšuje s rostoucí diverzitou rostlin. Složení bakteriálních společenstev bylo charakterizováno sekvenováním 16S rRNA. Složení vegetace bylo určeno pomocí botanických snímků i pomocí molekulárních markerů trnL. V lučním ekosystému existoval pozitivní vztah mezi rostlinnou a bakteriální diverzitou pouze v nadzemních částech rostlin. V nadzemních částech rostlin bylo složení bakteriálního společenstva nejvíce ovlivněno faktorem prostoru a...cs_CZ
uk.abstract.enVegetation is known to influence the composition of microbial communities. Bacteria can act as roots symbionts or be involved in the decomposition of plant biomass. They can be influenced by soil chemistry but also by plant exudates. Some plants produce targeted exudates to attract specific bacteria to their roots. Bacteria associate with plants frequently but the effect of plant diversity on bacterial communities on their roots and in the surrounding soil remains unclear. The aim of this work was to describe the relationship between the diversity and community composition of bacteria and the diversity of vegetation in forest and grassland ecosystems. The study areas were selected to represent a gradient of vegetation in Bohemian Forest NP and in White Carpathian flowery grasslands. I hypothesized that the diversity and evenness of bacterial community increase with increasing plant diversity. The composition of bacterial community was characterized by 16S rRNA sequencing. The composition of vegetation was determined by phytocenological relevées and by molecular markers trnL. In grassland ecosystem, there was a positive relationship between plant and bacterial diversity only in shoots. The space and vegetation were identified as an important drivers of bacterial community composition in shoots. The...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
thesis.grade.code1


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV