Zobrazit minimální záznam

The importance of fish in human nutrition and prevention of cardivascular diseases
dc.contributor.advisorBušová, Milena
dc.creatorŠkrletová, Štěpánka
dc.date.accessioned2018-08-21T09:56:58Z
dc.date.available2018-08-21T09:56:58Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/100706
dc.description.abstractFish are a perfect source of high quality proteins, vitamins and minerals which are also easily digestible. Sea fish contain considerable amount of Iodine and unsaturated omega-3 acids. Unfortunately, we in Czech Republic are substantially under average in fish meat consumption compared to EU. Consumption of fish meat can prevent the occurrence of cardiovascular disease and therefore there is a recommendation to regularly consumption fish meat thanks to their favourable influences. In theoretical part of this bachelor thesis is a comprehensive overview of the information about the importance of fish meat, description of its structure, utility, consumption and potential risks. Practical part is focused on research. For evaluation of the state of consumption and level of awareness was used survey. After the results were processed, it was found that 76 % of responders is consuming fish meat and 15% of responders is more likely not to consume it. It has also been found, that the responders are mostly informed about the nutritional values of fish meat. Key words: Fish meat, omega-3, consumption, KVO, nutritionen_US
dc.description.abstractRyby jsou výborným zdrojem kvalitních a zároveň lehce stravitelných bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Mořské ryby obsahují významné množství jódu a nenasycené mastné kyseliny omega-3. V České republice jsme bohužel značně podprůměrní ve spotřebě rybího masa oproti Evropské unii. Konzumace rybího masa může v rámci prevence ovlivnit výskyt kardiovaskulárních onemocnění, a proto existuje doporučení díky jeho příznivým vlivům pravidelně konzumovat rybí maso. Bakalářská práce se v teoretické části snaží podat ucelený přehled informací o významu rybího masa, popisu jeho složení, informace o jeho prospěšnosti, informace o spotřebě, možná potencionální rizika. Praktická část byla zaměřena na výzkum. S pomocí dotazníkového šetření byl vyhodnocen stav konzumace a míra informovanosti obyvatelstva. Po zpracování výsledků bylo zjištěno, že 76 % dotázaných konzumuje rybí maso a 15 % dotazovaných jej spíše nekonzumuje a také vyplynulo, že respondenti jsou o výživových hodnotách masa převážně informováni. Klíčová slova: Rybí maso, omega-3, spotřeba, KVO, výživacs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectRybí masocs_CZ
dc.subjectomega-3cs_CZ
dc.subjectspotřebacs_CZ
dc.subjectKVOcs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectFish meaten_US
dc.subjectomega-3en_US
dc.subjectconsumptionen_US
dc.subjectKVOen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.titleVýznam rybího masa ve výživě člověka a prevenci kardiovaskulárních onemocněnícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-07-31
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId184814
dc.title.translatedThe importance of fish in human nutrition and prevention of cardivascular diseasesen_US
dc.contributor.refereeKudlová, Eva
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csRyby jsou výborným zdrojem kvalitních a zároveň lehce stravitelných bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Mořské ryby obsahují významné množství jódu a nenasycené mastné kyseliny omega-3. V České republice jsme bohužel značně podprůměrní ve spotřebě rybího masa oproti Evropské unii. Konzumace rybího masa může v rámci prevence ovlivnit výskyt kardiovaskulárních onemocnění, a proto existuje doporučení díky jeho příznivým vlivům pravidelně konzumovat rybí maso. Bakalářská práce se v teoretické části snaží podat ucelený přehled informací o významu rybího masa, popisu jeho složení, informace o jeho prospěšnosti, informace o spotřebě, možná potencionální rizika. Praktická část byla zaměřena na výzkum. S pomocí dotazníkového šetření byl vyhodnocen stav konzumace a míra informovanosti obyvatelstva. Po zpracování výsledků bylo zjištěno, že 76 % dotázaných konzumuje rybí maso a 15 % dotazovaných jej spíše nekonzumuje a také vyplynulo, že respondenti jsou o výživových hodnotách masa převážně informováni. Klíčová slova: Rybí maso, omega-3, spotřeba, KVO, výživacs_CZ
uk.abstract.enFish are a perfect source of high quality proteins, vitamins and minerals which are also easily digestible. Sea fish contain considerable amount of Iodine and unsaturated omega-3 acids. Unfortunately, we in Czech Republic are substantially under average in fish meat consumption compared to EU. Consumption of fish meat can prevent the occurrence of cardiovascular disease and therefore there is a recommendation to regularly consumption fish meat thanks to their favourable influences. In theoretical part of this bachelor thesis is a comprehensive overview of the information about the importance of fish meat, description of its structure, utility, consumption and potential risks. Practical part is focused on research. For evaluation of the state of consumption and level of awareness was used survey. After the results were processed, it was found that 76 % of responders is consuming fish meat and 15% of responders is more likely not to consume it. It has also been found, that the responders are mostly informed about the nutritional values of fish meat. Key words: Fish meat, omega-3, consumption, KVO, nutritionen_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code3


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV