Kolorektální karcinom - rizikové a protektivní faktory vztahující se k výživě
Colorectal cancer - nutritional risk and protective factors
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/100091Identifikátory
SIS: 193649
Katalog UK: 990021934700106986
Kolekce
- Kvalifikační práce [4870]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Šuta Kimle, Katarína
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
27. 6. 2018
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
kolorektální karcinom, rizikové faktory, protektivní faktory, výživaKlíčová slova (anglicky)
colorectal cancer, risk factors, protective factors, nutritionBakalářská práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část se zabývá problematikou kolorektálního karcinomu. Pojednává o rizikových faktorech souvisejících s rozvojem CRC, jako jsou špatné stravovací návyky, konzumace alkoholu, kouření a o protektivních faktorech, jako je konzumace zeleniny, ovoce a fyzická aktivita. Výzkumná část se zabývá ověřením těchto faktorů u pacientů s kolorektálním karcinomem.
The thesis is divided into two parts, the theoretical and research. The theoretical part deals with the issue of colorectal cancer. Discusses about the risk factors of CRC such as bad dietary habits, alcohol consumption and nicotinism and protective factors mainly intake of vegetable and fruits and physical activity. The aim of the research part is real verification of these factors among patiens with colorectal cancer.
