dc.contributor.advisor | Anděl, Michal | |
dc.creator | Wildová, Elena | |
dc.date.accessioned | 2021-09-06T17:09:32Z | |
dc.date.available | 2021-09-06T17:09:32Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/99464 | |
dc.description.abstract | INTRODUCTION: Milk and milk proteins have higher insulinogenic index than glycemic index. This feature is mainly attributed to whey proteins. The main goal of this thesis was to evaluate a C-peptide response after administration of whey proteins in healthy individuals (study 1) and in patients with type 2 diabetes mellitus (study 2) in comparison to other experimental stimulation tests. METHODS: Eight young, healthy (7 males, 1 female; aged 20-26 years), non-obese (BMI: 17 - 25.9 kg/mš) participants with normal glucose tolerance were enrolled for study 1. Each individual underwent six C-peptide secretion tests in total. Three secretion tests measured C-peptide response to orally administered substances: whey proteins only (OWT), whey proteins with glucose (OWGT) and glucose only (OGTT, reference); while the other three secretion tests measured C-peptide response to intravenously administered substances: arginine (AST), glucagon (GST) and glucose (IVGTT, reference). Sixteen overweight (BMI 26,4 - 29,8 kg/m2) patients with type 2 diabetes mellitus, good glycemic control and with preserved fasting serum C-peptide levels (0,94 ± 0, 07 nmol/l) were enrolled for study 2. Two oral stimulation tests - one with 75 g of glucose (OGTT) and the other with 75 g of whey proteins (OWIST) - were used for assessing... | en_US |
dc.description.abstract | Souhrn ÚVOD: Mléko a mléčné bílkoviny mají vyšší inzulinogenní index než index glykemický. Tato vlastnost je přisuzována především syrovátkovým bílkovinám. Cílem práce bylo zhodnotit C-peptidovou odpověď po podání syrovátkových bílkovin u zdravých jedinců (studie 1) a u pacientů s diabetes mellitus 2. typu (studie 2) ve srovnání s ostatními často experimentálně užívanými stimulačními testy. METODOLOGIE: Do studie 1 bylo zařazeno osm zdravých neobézních jedinců (BMI 17 - 25,9 kg/mš) ve věkovém rozmezí 20 až 26 let. Každý jedinec podstoupil celkem šest testů C-peptidové sekrece v průběhu jednoho měsíce. Tři testy byly perorální s podáním 1) samotné glukózy (OGTT - reference pro perorální testy), 2) samotných syrovátkových bílkovin (OWT) a 3) glukózy se syrovátkovými bílkovinami (OWGT). Zbylé tři testy byly intravenózní s podáním: 1) samotné glukózy (IVGTT - reference pro intravenózní testy), 2) argininu (AST) a 3) glukagonu (GST). Do studie 2 bylo zařazeno šestnáct neobézních (BMI 26,4 - 29,8 kg/m2 ) pacientů s diabetes mellitus 2. typu s uspokojivou kompenzací a se zachovalou inzulínovou sekrecí (průměrný lačný C-peptid byl 0,94 ± 0, 07 nmol/l; x̅ ± SEM) ve věkovém rozmezí 56 až 80 let. Každý jedinec podstoupil celkem dva testy perorální s odstupem jednoho měsíce: test s podáním 1) samotné glukózy (OGTT -... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.title | Kvantifikace inzulínové sekrece po podání syrovátkových proteinů u zdravých jedinců a u diabetiků 2. typu | cs_CZ |
dc.type | dizertační práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2018 | |
dcterms.dateAccepted | 2018-06-14 | |
dc.description.department | Department of Hygiene 3FM CU | en_US |
dc.description.department | Ústav hygieny 3. LF UK | cs_CZ |
dc.description.faculty | 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Third Faculty of Medicine | en_US |
dc.identifier.repId | 77581 | |
dc.title.translated | Quantification of insulin secretion after administration of whey proteins in healthy subjects and in patients with type 2 diabetes | en_US |
dc.contributor.referee | Pelikánová, Terezie | |
dc.contributor.referee | Škrha, Jan | |
dc.identifier.aleph | 002192259 | |
thesis.degree.name | Ph.D. | |
thesis.degree.level | doktorské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | - | en_US |
thesis.degree.discipline | - | cs_CZ |
thesis.degree.program | Human Physiology and Pathophysiology | en_US |
thesis.degree.program | Fyziologie a patofyziologie člověka | cs_CZ |
uk.thesis.type | dizertační práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 3. lékařská fakulta::Ústav hygieny 3. LF UK | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Third Faculty of Medicine::Department of Hygiene 3FM CU | en_US |
uk.faculty-name.cs | 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Third Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 3.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | - | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | - | en_US |
uk.degree-program.cs | Fyziologie a patofyziologie člověka | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Human Physiology and Pathophysiology | en_US |
thesis.grade.cs | Prospěl/a | cs_CZ |
thesis.grade.en | Pass | en_US |
uk.abstract.cs | Souhrn ÚVOD: Mléko a mléčné bílkoviny mají vyšší inzulinogenní index než index glykemický. Tato vlastnost je přisuzována především syrovátkovým bílkovinám. Cílem práce bylo zhodnotit C-peptidovou odpověď po podání syrovátkových bílkovin u zdravých jedinců (studie 1) a u pacientů s diabetes mellitus 2. typu (studie 2) ve srovnání s ostatními často experimentálně užívanými stimulačními testy. METODOLOGIE: Do studie 1 bylo zařazeno osm zdravých neobézních jedinců (BMI 17 - 25,9 kg/mš) ve věkovém rozmezí 20 až 26 let. Každý jedinec podstoupil celkem šest testů C-peptidové sekrece v průběhu jednoho měsíce. Tři testy byly perorální s podáním 1) samotné glukózy (OGTT - reference pro perorální testy), 2) samotných syrovátkových bílkovin (OWT) a 3) glukózy se syrovátkovými bílkovinami (OWGT). Zbylé tři testy byly intravenózní s podáním: 1) samotné glukózy (IVGTT - reference pro intravenózní testy), 2) argininu (AST) a 3) glukagonu (GST). Do studie 2 bylo zařazeno šestnáct neobézních (BMI 26,4 - 29,8 kg/m2 ) pacientů s diabetes mellitus 2. typu s uspokojivou kompenzací a se zachovalou inzulínovou sekrecí (průměrný lačný C-peptid byl 0,94 ± 0, 07 nmol/l; x̅ ± SEM) ve věkovém rozmezí 56 až 80 let. Každý jedinec podstoupil celkem dva testy perorální s odstupem jednoho měsíce: test s podáním 1) samotné glukózy (OGTT -... | cs_CZ |
uk.abstract.en | INTRODUCTION: Milk and milk proteins have higher insulinogenic index than glycemic index. This feature is mainly attributed to whey proteins. The main goal of this thesis was to evaluate a C-peptide response after administration of whey proteins in healthy individuals (study 1) and in patients with type 2 diabetes mellitus (study 2) in comparison to other experimental stimulation tests. METHODS: Eight young, healthy (7 males, 1 female; aged 20-26 years), non-obese (BMI: 17 - 25.9 kg/mš) participants with normal glucose tolerance were enrolled for study 1. Each individual underwent six C-peptide secretion tests in total. Three secretion tests measured C-peptide response to orally administered substances: whey proteins only (OWT), whey proteins with glucose (OWGT) and glucose only (OGTT, reference); while the other three secretion tests measured C-peptide response to intravenously administered substances: arginine (AST), glucagon (GST) and glucose (IVGTT, reference). Sixteen overweight (BMI 26,4 - 29,8 kg/m2) patients with type 2 diabetes mellitus, good glycemic control and with preserved fasting serum C-peptide levels (0,94 ± 0, 07 nmol/l) were enrolled for study 2. Two oral stimulation tests - one with 75 g of glucose (OGTT) and the other with 75 g of whey proteins (OWIST) - were used for assessing... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygieny 3. LF UK | cs_CZ |
thesis.grade.code | P | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |
dc.identifier.lisID | 990021922590106986 | |