Obsah mono a disacharidů ve slazených nápojích a jejich vliv na zdraví.
Content of mono and disaccharides in soft drinks and their health impact.
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/99109Identifiers
Study Information System: 187679
Collections
- Kvalifikační práce [3204]
Author
Advisor
Referee
Dlouhý, Pavel
Faculty / Institute
Third Faculty of Medicine
Discipline
Public Health
Department
Department of Hygiene
Date of defense
13. 6. 2018
Publisher
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
slazené nápoje, sacharidy, glukóza, fruktóza, sacharóza, zdraví, metabolismusKeywords (English)
soft drinks, carbohydrates, glucose, fructose, sacharose, health, metabolismSouhrn Sacharidy tvoří neodmyslitelnou součást lidské potravy. Rozlišujeme je podle délky, využitelnosti, glykemické odezvy a chuti. Cukry najdeme především ve slazených nápojích a průmyslově zpracovaných potravinách. Konzumace prázdných kalorií v podobě slazených nápojů vede k překračování doporučené denní dávky jak cukrů, tak celkového energetického příjmu. To má negativní vliv na vznik mnoha civilizačních chorob jako je obezita, diabetes mellitus 2. typu, zubní kaz či deprese. Omezení příjmu slazených nápojů a průmyslově zpracovaných potravin, dodržování zásad zdravé výživy a dostatek pohybu pomáhá těmto chorobám předcházet.
Carbohydrates are an integral part of human diet. We distinguish them according to their length, usability, glycemic respond and taste. Sugars are mainly found in sweetened beverages and processed food. Consuming empty calories in the form of sugar sweetened drinks leads to the recommended daily allowance of sugars and total energy intake is being exceeded. It has negative impact on risk of civilization diseases like obesity, type 2 diabetes mellitus, dental carries and depression. Limiting the intake of sweetened beverages and industrial processed foods, principles of healthy diet and enough of exercise helps to prevent these diseases.