Zobrazit minimální záznam

The pharmacokinetics of isoflavonoides
dc.contributor.advisorPourová, Jana
dc.creatorUngerová, Lucie
dc.date.accessioned2018-10-19T08:43:08Z
dc.date.available2018-10-19T08:43:08Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/98207
dc.description.abstractUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Studentka: Lucie Ungerová Školitelka: PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Název diplomové práce: Farmakokinetika isoflavonoidů Cílem této diplomové práce je shromáždit současně dostupné informace o farmakokinetice polyfenolických látek z velké skupiny flavonoidů, isoflavonoidů. Jsou to obsahové látky mnohých druhů rostlin, a to hlavně z čeledi Fabaceae. Jedním z nejznámějších zdrojů jsou sójové boby obsahující hlavně nejznámnější isoflavony - genistein a daidzein, jejichž farmakokinetika tvoří jádro celé práce. Vzhledem k tomu, že isoflavonoidy jsou obsaženy hlavně v potravě, nejrelevantnější je jejich perorální podání. Ve svých zdrojích se vyskytují převážně ve formě glykosidů, a proto se po požití musí pomocí β-glykosidáz rozložit na příslušné aglykony, které jsou poté schopné projít přes stěnu střeva do systémové cirkulace a být dostupné pro účinek. Toto se začíná dít již v ústní dutině a ke vstřebání dochází v tenkém střevě. Pro farmakokinetiku je velmi důležité také složení střevní bakteriální mikroflóry, jako příklad lze uvést rozdíly mezi lidmi v tom, zda jsou schopni produkovat equol (metabolit daidzeinu) nebo nikoliv. Isoflavonoidy podléhají zejména fázi II metabolismu - glukuronidaci a sulfataci. V...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacology & Toxicology Student: Lucie Ungerová Supervisor: PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Title of diploma thesis: The pharmakokinetics of isoflavonoids The aim of this diploma thesis is to summarize currently available informations about the pharmacokinetics of the polyfenolic compounds from a large group of flavonoids, isoflavonoids. Isoflavonoids are coumpounds found in many plant families, but especially in some members of Fabaceae family. One of the main well-known sources are soy beans containing the most famous isoflavones - genistein and daidzein, their pharmakokinetics is the main theme of this diploma thesis. Since isoflavonoids are mainly contained in the diet, their oral administration is very relevant. Isoflanonoids in the human diet occurs predominantly in the form of glykosides and therefore, after ingestion, they have to be deglycosylated by β- glucosidase enzyme family to aglycones. After that they are able to pass through the intestine into the systemic circulation and they are available for action. This is already happening in the oral cavity and the absorption occurs in the small intestine. The intestinal bacterial microflora composition is also very important for pharmacokinetics, for example I can mention...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectizoflavonoidycs_CZ
dc.subjectfarmakokinetikacs_CZ
dc.subjectpharmacokineticsen_US
dc.subjectisoflavonoidesen_US
dc.titleFarmakokinetika izoflavonoidůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-06-01
dc.description.departmentKatedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Pharmacology and Toxicologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId169467
dc.title.translatedThe pharmacokinetics of isoflavonoidesen_US
dc.contributor.refereeMladěnka, Přemysl
dc.identifier.aleph002189682
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacology and Toxicologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Studentka: Lucie Ungerová Školitelka: PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Název diplomové práce: Farmakokinetika isoflavonoidů Cílem této diplomové práce je shromáždit současně dostupné informace o farmakokinetice polyfenolických látek z velké skupiny flavonoidů, isoflavonoidů. Jsou to obsahové látky mnohých druhů rostlin, a to hlavně z čeledi Fabaceae. Jedním z nejznámějších zdrojů jsou sójové boby obsahující hlavně nejznámnější isoflavony - genistein a daidzein, jejichž farmakokinetika tvoří jádro celé práce. Vzhledem k tomu, že isoflavonoidy jsou obsaženy hlavně v potravě, nejrelevantnější je jejich perorální podání. Ve svých zdrojích se vyskytují převážně ve formě glykosidů, a proto se po požití musí pomocí β-glykosidáz rozložit na příslušné aglykony, které jsou poté schopné projít přes stěnu střeva do systémové cirkulace a být dostupné pro účinek. Toto se začíná dít již v ústní dutině a ke vstřebání dochází v tenkém střevě. Pro farmakokinetiku je velmi důležité také složení střevní bakteriální mikroflóry, jako příklad lze uvést rozdíly mezi lidmi v tom, zda jsou schopni produkovat equol (metabolit daidzeinu) nebo nikoliv. Isoflavonoidy podléhají zejména fázi II metabolismu - glukuronidaci a sulfataci. V...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacology & Toxicology Student: Lucie Ungerová Supervisor: PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Title of diploma thesis: The pharmakokinetics of isoflavonoids The aim of this diploma thesis is to summarize currently available informations about the pharmacokinetics of the polyfenolic compounds from a large group of flavonoids, isoflavonoids. Isoflavonoids are coumpounds found in many plant families, but especially in some members of Fabaceae family. One of the main well-known sources are soy beans containing the most famous isoflavones - genistein and daidzein, their pharmakokinetics is the main theme of this diploma thesis. Since isoflavonoids are mainly contained in the diet, their oral administration is very relevant. Isoflanonoids in the human diet occurs predominantly in the form of glykosides and therefore, after ingestion, they have to be deglycosylated by β- glucosidase enzyme family to aglycones. After that they are able to pass through the intestine into the systemic circulation and they are available for action. This is already happening in the oral cavity and the absorption occurs in the small intestine. The intestinal bacterial microflora composition is also very important for pharmacokinetics, for example I can mention...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.identifier.lisID990021896820106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV