Zobrazit minimální záznam

Alimentary concepts in schoolchildren
dc.contributor.advisorDoubek, David
dc.creatorHemmerová, Eva
dc.date.accessioned2019-02-19T09:59:38Z
dc.date.available2019-02-19T09:59:38Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/97808
dc.description.abstractDiplomová práce pojednává o dětských konceptech jídla zejména s důrazem na konzumaci masa a vyhýbání se této konzumaci, jde o etnograficky pojatou studii založenou na pozorování a rozhovorech s dětmi 4. třídy základní školy. Výsledky jsou rozčleněny do 4 aspektů stravování. Sociální aspekt (1) se zabývá sdílením jídla či sociální identitou, aspekt zdravotní (2) souvisí s dětskými koncepty o zdravosti určitých potravin, aspekt morální (3) mapuje dětská posouzení etického hlediska konzumace masa včetně legitimizace a aspekt kognitivní (4) poukazuje i na kognitivní problematiku stravování. KLÍČOVÁ SLOVA Alimentární tabu, vegetariánství, konzumace a odmítání masa, etika, legitimizacecs_CZ
dc.description.abstractThis thesis deals with children's concepts of food, especially with a focus on meat consumption and avoidance of consumption. It is an ethnographic study based on observations and interviews with children of the 4th grade of elementary school. The results are divided into four aspects of eating. The social aspect (1) deals with the sharing of food and with the social identity, the health aspect (2) examines children's concepts of the food's healthiness, the moral aspect (3) maps children's ethical considerations of meat consumption including legitimation and the cognitive aspect (4) discusses the cognitive issues of eating. KEYWORDS Alimentery taboo, vegetarianism, consumption and avoidance of meat, ethics, legitimationen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.subjectAlimentární tabucs_CZ
dc.subjectvegetariánstvícs_CZ
dc.subjectkonzumace a odmítání masacs_CZ
dc.subjectetikacs_CZ
dc.subjectlegitimizacecs_CZ
dc.subjectAlimentary tabooen_US
dc.subjectvegetarianismen_US
dc.subjectconsumption and avoidance of meaten_US
dc.subjectethicsen_US
dc.subjectlegitimationen_US
dc.titleAlimentární koncepty u dětí na základní školecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-05-23
dc.description.departmentKatedra psychologiecs_CZ
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.identifier.repId174492
dc.title.translatedAlimentary concepts in schoolchildrenen_US
dc.contributor.refereeBittnerová, Dana
dc.identifier.aleph002187622
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePsychologyen_US
thesis.degree.disciplinePsychologiecs_CZ
thesis.degree.programPsychologyen_US
thesis.degree.programPsychologiecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Katedra psychologiecs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csPsychologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enPsychologyen_US
uk.degree-program.csPsychologiecs_CZ
uk.degree-program.enPsychologyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csDiplomová práce pojednává o dětských konceptech jídla zejména s důrazem na konzumaci masa a vyhýbání se této konzumaci, jde o etnograficky pojatou studii založenou na pozorování a rozhovorech s dětmi 4. třídy základní školy. Výsledky jsou rozčleněny do 4 aspektů stravování. Sociální aspekt (1) se zabývá sdílením jídla či sociální identitou, aspekt zdravotní (2) souvisí s dětskými koncepty o zdravosti určitých potravin, aspekt morální (3) mapuje dětská posouzení etického hlediska konzumace masa včetně legitimizace a aspekt kognitivní (4) poukazuje i na kognitivní problematiku stravování. KLÍČOVÁ SLOVA Alimentární tabu, vegetariánství, konzumace a odmítání masa, etika, legitimizacecs_CZ
uk.abstract.enThis thesis deals with children's concepts of food, especially with a focus on meat consumption and avoidance of consumption. It is an ethnographic study based on observations and interviews with children of the 4th grade of elementary school. The results are divided into four aspects of eating. The social aspect (1) deals with the sharing of food and with the social identity, the health aspect (2) examines children's concepts of the food's healthiness, the moral aspect (3) maps children's ethical considerations of meat consumption including legitimation and the cognitive aspect (4) discusses the cognitive issues of eating. KEYWORDS Alimentery taboo, vegetarianism, consumption and avoidance of meat, ethics, legitimationen_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra psychologiecs_CZ
thesis.grade.code2
dc.identifier.lisID990021876220106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV