Alimentární koncepty u dětí na základní škole
Alimentary concepts in schoolchildren
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/97808Identifikátory
SIS: 174492
Kolekce
- Kvalifikační práce [18629]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Bittnerová, Dana
Fakulta / součást
Pedagogická fakulta
Obor
Psychologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra psychologie
Datum obhajoby
23. 5. 2018
Nakladatel
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Alimentární tabu, vegetariánství, konzumace a odmítání masa, etika, legitimizaceKlíčová slova (anglicky)
Alimentary taboo, vegetarianism, consumption and avoidance of meat, ethics, legitimationDiplomová práce pojednává o dětských konceptech jídla zejména s důrazem na konzumaci masa a vyhýbání se této konzumaci, jde o etnograficky pojatou studii založenou na pozorování a rozhovorech s dětmi 4. třídy základní školy. Výsledky jsou rozčleněny do 4 aspektů stravování. Sociální aspekt (1) se zabývá sdílením jídla či sociální identitou, aspekt zdravotní (2) souvisí s dětskými koncepty o zdravosti určitých potravin, aspekt morální (3) mapuje dětská posouzení etického hlediska konzumace masa včetně legitimizace a aspekt kognitivní (4) poukazuje i na kognitivní problematiku stravování. KLÍČOVÁ SLOVA Alimentární tabu, vegetariánství, konzumace a odmítání masa, etika, legitimizace
This thesis deals with children's concepts of food, especially with a focus on meat consumption and avoidance of consumption. It is an ethnographic study based on observations and interviews with children of the 4th grade of elementary school. The results are divided into four aspects of eating. The social aspect (1) deals with the sharing of food and with the social identity, the health aspect (2) examines children's concepts of the food's healthiness, the moral aspect (3) maps children's ethical considerations of meat consumption including legitimation and the cognitive aspect (4) discusses the cognitive issues of eating. KEYWORDS Alimentery taboo, vegetarianism, consumption and avoidance of meat, ethics, legitimation