Kvalita edukace těhotných žen v oblasti stravování během gravidity a návrh na její zlepšení
Quality of education of pregnant women in nutrition during gravidity and suggestion for its improvement
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/84394Identifiers
Study Information System: 147474
Collections
- Kvalifikační práce [19345]
Author
Advisor
Referee
Komorná, Marie
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Training Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools Biology - Health Education
Department
Information is unavailable
Date of defense
6. 9. 2016
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
výživa, těhotenství, jídelníček, doplňky stravy, dítěKeywords (English)
nutrition, pregnancy, diet, supplements, childDiplomová práce se věnuje problematice stravování žen během těhotenství. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část shrnuje výživová doporučení pro těhotné ženy. Praktická část je rozdělena na část výzkumnou a edukační. Ve výzkumné části jsou vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření, které poukázalo na jisté nedostatky ve znalostech respondentek. Také bylo zjištěno, že respondentky nejsou spokojeny s informacemi o výživě, kterých se jim dostává od zdravotnického personálu, a proto využívají i jiné informační zdroje. I pro ženy s vyšším stupněm vzdělání je ale problematické informacím z různých zdrojů porozumět. Proto byl v edukační části práce zpracován jednoduchý a přehledný materiál, který by ženám usnadnil orientaci v problematice stravování během těhotenství a upozornil na rizikové faktory. Materiál je určen pro ženy bez speciálních dietních opatření a při jeho tvorbě byly použity poznatky z teoretické části práce. KLÍČOVÁ SLOVA výživa, těhotenství, jídelníček, plod, edukace
The Diploma thesis deals with nutrition of women during pregnancy. The work is divided into theoretical and practical part. The theoretical part summarizes the dietary recommendations for pregnant women. The practical part is divided into two parts - a research and an educational part. In the research section are evaluated results of the survey, which pointed to some gaps in the knowledge of the respondents. It was also found, that the respondents are not satisfied with nutritional information that they receive from medical staff, and therefore use other information sources. Even for women with higher level of education is difficult to understand to information from different sources. For these reasons, in the educational part of the thesis has been prepared a simple material that would help women to understand dietary changes during pregnancy, including risk factors. The material is intended for women without special dietary measures and in its creation were used informations from the theoretical part. KEYWORDS nutrition, pregnancy, diet, fetus, education