Kvalita edukace těhotných žen v oblasti stravování během gravidity a návrh na její zlepšení
Quality of education of pregnant women in nutrition during gravidity and suggestion for its improvement
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/84394Identifikátory
SIS: 147474
Kolekce
- Kvalifikační práce [18094]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Komorná, Marie
Fakulta / součást
Pedagogická fakulta
Obor
Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy biologie - výchova ke zdraví
Katedra / ústav / klinika
Katedra speciální pedagogiky
Datum obhajoby
6. 9. 2016
Nakladatel
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
výživa, těhotenství, jídelníček, doplňky stravy, dítěKlíčová slova (anglicky)
nutrition, pregnancy, diet, supplements, childDiplomová práce se věnuje problematice stravování žen během těhotenství. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část shrnuje výživová doporučení pro těhotné ženy. Praktická část je rozdělena na část výzkumnou a edukační. Ve výzkumné části jsou vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření, které poukázalo na jisté nedostatky ve znalostech respondentek. Také bylo zjištěno, že respondentky nejsou spokojeny s informacemi o výživě, kterých se jim dostává od zdravotnického personálu, a proto využívají i jiné informační zdroje. I pro ženy s vyšším stupněm vzdělání je ale problematické informacím z různých zdrojů porozumět. Proto byl v edukační části práce zpracován jednoduchý a přehledný materiál, který by ženám usnadnil orientaci v problematice stravování během těhotenství a upozornil na rizikové faktory. Materiál je určen pro ženy bez speciálních dietních opatření a při jeho tvorbě byly použity poznatky z teoretické části práce. KLÍČOVÁ SLOVA výživa, těhotenství, jídelníček, plod, edukace
The Diploma thesis deals with nutrition of women during pregnancy. The work is divided into theoretical and practical part. The theoretical part summarizes the dietary recommendations for pregnant women. The practical part is divided into two parts - a research and an educational part. In the research section are evaluated results of the survey, which pointed to some gaps in the knowledge of the respondents. It was also found, that the respondents are not satisfied with nutritional information that they receive from medical staff, and therefore use other information sources. Even for women with higher level of education is difficult to understand to information from different sources. For these reasons, in the educational part of the thesis has been prepared a simple material that would help women to understand dietary changes during pregnancy, including risk factors. The material is intended for women without special dietary measures and in its creation were used informations from the theoretical part. KEYWORDS nutrition, pregnancy, diet, fetus, education