Show simple item record

Hobby runners' nutrition during and after a long-distance performance
dc.contributor.advisorBunc, Václav
dc.creatorKaucká, Petra
dc.date.accessioned2017-06-01T10:13:05Z
dc.date.available2017-06-01T10:13:05Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/77882
dc.description.abstractNázev: Výživa při a po dlouhodobém výkonu u hobby běžců Cíle: Cílem práce bylo zjistit stravování hobby běžců při a po dlouhodobém výkonu. Ověřit jejich dietu z kvantitativního a kvalitativního hlediska. Dále pomocí laboratorní diagnostiky zjistit maximální funkční parametry a tělesné složení. Posoudit vliv výplachu úst sacharidovým roztokem v běhu na 60 min. Metody: V rámci práce byla použita biomedicínská měření. Bylo využito somatometrie, bioimpedanční metody, laboratorního spiroergometrického měření v podobě zátěžového testu do maxima. Terénní měření s využitím sporttestrů při běhu na 60 min a výplachem úst SR. K subjektivnímu hodnocení vnímání fyzické zátěže byla využita Borgova RPE škála v běhu na 60 min. Dalšími metodami byl polostrukturovaný rozhovor a anketní šetření. Výsledky: Stravování hobby běžců při dlouhodobém výkonu neodpovídá aktuálním požadavkům sportovní výživy z hlediska maximalizace výkonu. Výživové strategie testovaných osob nesplňují podmínky pro optimální regeneraci organismu a doplnění energetických substrátů. Dále bylo zjištěno, že výplach úst 8% sacharidovým roztokem měl u všech testovaných osob pozitivní vliv na podaný výkon v běhu na 60 min. Ze zjištěných dat z online ankety u hobby běžců a testovaných osob lze usoudit, že hobby běžci získávají informace o stravování z...cs_CZ
dc.description.abstractTitle: Hobby runners' nutrition during and after a long-distance performance Objectives: The main aim of the thesis was to find out hobby runners' nutritional strategies during and after long-distance performance. Then to examine their diet from qualitative and quantitative view of points. By labratory testing find out maximal functional parameters and body composition. Use of mouth rinse of carbohydrate solution during 60 minutes running performance. Methods: There were used biomedical measurements as body composition, bioelectrical impedance, labotory spiroergometric measuring by maximal stress testing. Field trials using sporttesters and mouth rinse of carbohydrate solution during 60 min running performance. Also during the 60 min running performance there was use of Borg's RPE scale to evaluate subjective perceived exertion. Another methods were interview with open questions and online survey. Results: Hobby runners'nutrition during and after long- distance performance is not in agreement with sports nutrition requirements, especially with requirements to maximalize the performance. Nutritional strategies don't meet the conditions to optimalize body regeneration and fullfilling energy substrates. The positive effect of 8% carbohydrate solution mouth rinse on 60 min running performance was...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
dc.subjecthobby běžcics_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectsportovní výživacs_CZ
dc.subjectsacharidový roztokcs_CZ
dc.subjectvýkoncs_CZ
dc.subjecthobby runnersen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectsports nutritionen_US
dc.subjectcarbohydrate solutionen_US
dc.subjectperformanceen_US
dc.titleVýživa při a po dlouhodobém výkonu u hoby běžcůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-01-14
dc.description.departmentLaboratoř sportovní motorikycs_CZ
dc.description.facultyFakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Physical Education and Sporten_US
dc.identifier.repId158301
dc.title.translatedHobby runners' nutrition during and after a long-distance performanceen_US
dc.contributor.refereeSemerád, Miroslav
dc.identifier.aleph002057084
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineTělesná výchova a sportcs_CZ
thesis.degree.disciplinePhysical Education and Sporten_US
thesis.degree.programTělesná výchova a sportcs_CZ
thesis.degree.programPhysical Education and Sporten_US
uk.faculty-name.csFakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Physical Education and Sporten_US
uk.faculty-abbr.csFTVScs_CZ
uk.degree-discipline.csTělesná výchova a sportcs_CZ
uk.degree-discipline.enPhysical Education and Sporten_US
uk.degree-program.csTělesná výchova a sportcs_CZ
uk.degree-program.enPhysical Education and Sporten_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csNázev: Výživa při a po dlouhodobém výkonu u hobby běžců Cíle: Cílem práce bylo zjistit stravování hobby běžců při a po dlouhodobém výkonu. Ověřit jejich dietu z kvantitativního a kvalitativního hlediska. Dále pomocí laboratorní diagnostiky zjistit maximální funkční parametry a tělesné složení. Posoudit vliv výplachu úst sacharidovým roztokem v běhu na 60 min. Metody: V rámci práce byla použita biomedicínská měření. Bylo využito somatometrie, bioimpedanční metody, laboratorního spiroergometrického měření v podobě zátěžového testu do maxima. Terénní měření s využitím sporttestrů při běhu na 60 min a výplachem úst SR. K subjektivnímu hodnocení vnímání fyzické zátěže byla využita Borgova RPE škála v běhu na 60 min. Dalšími metodami byl polostrukturovaný rozhovor a anketní šetření. Výsledky: Stravování hobby běžců při dlouhodobém výkonu neodpovídá aktuálním požadavkům sportovní výživy z hlediska maximalizace výkonu. Výživové strategie testovaných osob nesplňují podmínky pro optimální regeneraci organismu a doplnění energetických substrátů. Dále bylo zjištěno, že výplach úst 8% sacharidovým roztokem měl u všech testovaných osob pozitivní vliv na podaný výkon v běhu na 60 min. Ze zjištěných dat z online ankety u hobby běžců a testovaných osob lze usoudit, že hobby běžci získávají informace o stravování z...cs_CZ
uk.abstract.enTitle: Hobby runners' nutrition during and after a long-distance performance Objectives: The main aim of the thesis was to find out hobby runners' nutritional strategies during and after long-distance performance. Then to examine their diet from qualitative and quantitative view of points. By labratory testing find out maximal functional parameters and body composition. Use of mouth rinse of carbohydrate solution during 60 minutes running performance. Methods: There were used biomedical measurements as body composition, bioelectrical impedance, labotory spiroergometric measuring by maximal stress testing. Field trials using sporttesters and mouth rinse of carbohydrate solution during 60 min running performance. Also during the 60 min running performance there was use of Borg's RPE scale to evaluate subjective perceived exertion. Another methods were interview with open questions and online survey. Results: Hobby runners'nutrition during and after long- distance performance is not in agreement with sports nutrition requirements, especially with requirements to maximalize the performance. Nutritional strategies don't meet the conditions to optimalize body regeneration and fullfilling energy substrates. The positive effect of 8% carbohydrate solution mouth rinse on 60 min running performance was...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Laboratoř sportovní motorikycs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV