Anthokyany v plodech kulturních odrůd Sambucus nigra L. - Izolace a stanovení antioxidační aktivity
Anthocyanins in the fruit of Sambucus nigra L. cultivars - isolation and determination of antioxidant activity
rigorous thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/67680Identifiers
Study Information System: 158230
Collections
- Kvalifikační práce [6721]
Author
Advisor
Referee
Dušek, Jaroslav
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmacognosy
Date of defense
23. 4. 2015
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Pass
Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra Farmakognozie Kandidát Mgr. Monika Nehybová Konzultant Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Název rigorózní práce Anthokyany v plodech kulturních odrůd Sambucus nigra L. - izolace a stanovení antioxidační aktivity Plody černého bezu jsou bohaté na sekundární metabolity, jako jsou anthokyany a flavonoidy, dále obsahují vitamíny, cukry a stopové prvky. Díky obsahovým látkám vykazují antioxidační aktivitu a jsou využívány v potravinářském i farmaceutickém průmyslu. Existuje několik desítek kulturních odrůd této rostliny, mezi kterými je rozdíl jak v obsahu jednotlivých látek, tak v antioxidační aktivitě. Tato práce se zabývala hodnocením plodů Sambucus nigra L., odrůdy Samdal, Samyl, Haschberg, Weihenstephan, Pregarten, Reise aus Voloch, Körsör, Heidegg, Aurea a Dana. Soubor anthokyanů byl získán extrakcí v okyselené vodě na ultrazvukové lázni a chromatografickým dělením na koloně polyaromatické styren-divinyl benzenové pryskyřice. U anthokyanů byla měřena antioxidační aktivita metodou s volným radikálem DPPH. Obsah anthokyanů v izolátech a plodech jednotlivých odrůd byl určen pomocí pH-diferenční spektrofotometrické metody - AUC. Jednotlivé odrůdy vykazovaly rozdíly v obsahu anthokyanů. Nejbohatší na obsah anthokyanů byl izolát...
Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosy Candidate Mgr. Monika Nehybová Consultant Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Title of Thesis Anthocyanins in the fruit of Sambucus nigra L. cultivars - isolation and determination of antioxidant activity The fruit of the European elderberry is rich in secondary metabolites such as anthocyanins and flavonoids. The fruit also contains vitamins, monosaccharides, saccharides and minerals. Thanks to these substances, the fruit possess antioxidant activity and it is used in the food and pharmaceutical industry. There are plenty of cultivars of this plant which differ in the content of the active substances and in antioxidant activity. This thesis comprised the assessment of fruit of Sambucus nigra L. including following cultivars: Samdal, Samyl, Haschberg, Weihenstephan, Pregarten, Reise aus Voloch, Körsör, Heidegg, Aurea and Dana. The group of anthocyanins was obtained by an extraction in acidified water in ultrasound water bath and by a chromatographic separation in a colon filled with a polyaromatic styrene-divinyl benzene resin. Antioxidant activity of anthocyanins was measured with the use of a free radical DPPH. The content of anthocyanins in the isolations and in the fruit of particular cultivars was...