Vliv flavonoidů a vybraných chelatorů na oxidaci přírodních látek
Thesis The effect of flavoinoids and chosen chelators on the oxidation of natural substances
rigorózní práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/66952Identifikátory
SIS: 139605
Katalog UK: 990017848340106986
Kolekce
- Kvalifikační práce [6960]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Tůmová, Lenka
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmakognozie
Datum obhajoby
19. 6. 2014
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Prospěl/a
Mgr. Marie Malá, Vliv flavonoidů a vybraných chelatorů na oxidaci přírodních látek, rigorózní práce, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická Fakulta v Hradci Králové, 2014, 67 stran. Rigorózní práce s názvem "Vliv flavonoidů a vybraných chelatorů na oxidaci přírodních látek" se zabývá Fentonovou reakcí. V tomto případě to znamená, vlivem vybraných flavonoidů a chelatorů na oxidaci kyseliny salicylové v přítomnosti peroxidu vodíku a železnatých iontů. U zkoumaných chelatorů docházelo k inhibici pouze v nízkých koncentracích. U daného flavonoidu genisteinu docházelo k největší inhibici okolo pH 4,15, z toho vyplývá pH optimum v rozmezí 3,3 - 5,91.
Mgr. Marie Malá, Thesis The effect of flavoinoids and chosen chelators on the oxidation of natural substances, Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, 2014, 67 pages. Thesis "The effect of flavonoids and chosen chelators on the oxidation of natural substances" deals with Fenton's reaction. For the needs of this work it means the effect of chosen flavonoids and chelators on oxidation of salicylic acid in presence of peroxide and ferrous ions. Chelators were efficient antioxidants at very low concentrations, but inefficient or pro-oxidative at higher concentrations. The most significant antioxidant effect of flavonoid genistein was estabilished at pH 4,15, pH optimum was in range 3,3 - 5,91.
