Stravovací návyky žáků 1. a 2. stupně ZŠ
Nutrition Habits of the Pupils of Primary Schools
diploma thesis (NOT DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/65971Identifiers
Study Information System: 134009
Collections
- Kvalifikační práce [19148]
Author
Advisor
Referee
Vančata, Václav
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Training Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools - Biology
Department
Information is unavailable
Date of defense
26. 5. 2014
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Fail
Keywords (Czech)
výživa, žák, zdravíKeywords (English)
nutrition, pupil, healthStravovací návyky žáků 1. a 2. stupně základních škol Abstrakt v ČJ Práce shrnuje výsledky testování 204 žáků 1. a 2. stupně ze dvou základních škol, Praha a Brno. 128 dívek a 76 chlapců. 1. stupeň byl zastoupen 4. a 5. třídami - 80 žáky, tedy 39 procenty, 2. stupeň byl zastoupen 124 žáky, tedy 61 procent. Cílem studie bylo zjistit, jaké jsou stravovací návyky žáků a jak se mění v průběhu školní docházky. Výsledky mého šetření nám ukazují některé pozitiva a to ve stravovacích návycích a v životosprávě. Děvčata z Prahy i Brna se nejčastěji stravují 5krát denně, na 1. stupni ve větším procentu, chlapci z Brna se také nejčastěji stravují 5krát denně, chlapci z Prahy udávají, že 4krát denně. Většina dětí snídá, děti na 1. stupni častěji než na druhém. Ke snídani si dávají nejčastěji cereálie či slané pečivo, skoro všichni svačí a ke svačině si nosí většinou obložené slané pečivo z domova. Děti chodí na oběd do školní jídelny, jedí mléčné výrobky, denně konzumují ovoce a zeleninu dvakrát až čtyřikrát, nejčastějším nápojem je voda, ale i to, že jedí ryby a také se věnují nějakému sportu či cvičí. Na druhé straně výsledky poukazují na některá negativa jak ve stravovacích návycích, tak v možnostech současné doby a stylu dnešního života a sice na nákup různých sladkostí, párků v rohlíku a sladkých nápojů ve školním...
Eating habits of junior and senior school students Abstract AJ The Work summarizes the result of the testing of 204 pupils at two primary schools in Prague and Brno at both levels - junior and senior. 128 girls and 76 boys were tested. The junior level was represented by pupils attending 4th and 5th year of the school (39% of all pupils) and the second level was represented by 124 pupils (61% of the sample) The aim of the study was to find out the nutrition habits of pupils and its development during the school attendance. The results of my survey show us some positives in eating habits and lifestyle. Girls from both, Prague and Brno, are most often eating 5 times a day, at the junior level of the primary school. Boys from Brno also eat 5 times a day, the boys from Prague indicate eating 4 times a day. Most children are breakfasting, children at the junior level more than the children at the senior level. For breakfast they eat mostly cereals or bagel, almost everyone's having a snack and usually wears a paneled savory pastries from home. Children go to lunch in the school canteen, eat dairy products. They also daily, two to four times, consume fruits and vegetables and eat fish. The children do most often drink water, and play some sport or training. On the other hand, the results point to some negatives...