Účinek flavonoidů na vybrané biotransformační enzymy
The effect of flavonoids on selected biotransformation enzymes
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/65541Identifiers
Study Information System: 140660
Collections
- Kvalifikační práce [6564]
Author
Advisor
Referee
Svobodová, Hana
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Biochemical Sciences
Date of defense
5. 6. 2015
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Eliška Procházková Školitel: Doc. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D. Název diplomové práce: Účinek flavonoidů na vybrané biotransformační enzymy Katechiny patřící mezi flavonoidy jsou v posledních letech zkoumanými polyfenolickými složkami zeleného čaje. Převážně je sledován jejich prospěšný vliv na lidský organismus. Roste popularita doplňků stravy s vysokým obsahem flavonoidů, čímž ale může docházet k ovlivnění široké řady biotransformačních enzymů a tím i metabolismu velkého množství léčiv. Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jak vybrané katechiny - katechin (C), epikatechin (EC), epikatechin-3-gallát (ECG), epigallokatechin (EGC), epigallokatechin-3-gallát (EGCG) a extrakt ze zeleného čaje - polyfenon 60 (P) ovlivňují životnost Caco-2 buněk a jaký mají účinek na aktivitu a expresi vybraných biotransformačních enzymů v těchto střevních buňkách - cytochromů P450 (CYP) isoforem 1A1, 1A2 a 3A, aldehydreduktasy (AKR1A1), aldo-ketoreduktas 1C (AKR1C), karbonylreduktasy 1 (CBR1), UDP-glukuronosyltransferasy (UGT), sulfotransferasy (SULT) a glutathion-S-transferasy (GST). Testy viability (NRU test a MTT test) prokázaly, že katechiny (EGC, EGCG a P) ve vyšších koncentracích (10 µM a 25 µM) snižují...
Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Eliška Procházková Supervisor: Doc. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D. Title of diploma thesis: The effect of flavonoids on selected biotransformation enzymes In recent years, catechins which belong to flavonoids have been studied polyphenolic constituents of green tea. Especially their beneficial effects on the human health are mostly studied. The popularity of dietary supplements with high levels of flavonoids is growing and thus they can affect a wide range of biotransformation enzymes and also the metabolism of many drugs. The aim of this diploma thesis was to find out how the selected catechins - catechin (C), epicatechin (EC), epicatechin-3-gallate (ECG), epigallocatechin (EGC), epigallocatechin-3-gallate (EGCG) and the green tea extract - polyphenon 60 (P) influence the viability of the Caco-2 cells and the activity and expression of the selected biotransformation enzymes in these cells - cytochromes P450 (CYP) isoforms 1A1, 1A2, and 3A, aldehydreductase (AKR1A1), aldo-ketoreductases 1C (AKR1C), carbonylreductase 1 (CBR1), UDP-glucuronosyltransferase (UGT), sulfotransferase (SULT) and glutathione S-transferase (GST). The viability tests (NRU test and MTT test) proved that catechins...