Zobrazit minimální záznam

Use of UHPLC-MS/MS method for the evaluation of the effect of flavouring additives on the content of catechins in tea samples and matrix effects
dc.contributor.advisorNováková, Lucie
dc.creatorPavlík, Jakub
dc.date.accessioned2017-05-26T17:06:14Z
dc.date.available2017-05-26T17:06:14Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/64317
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Jakub Pavlík Školitel: doc. PharmDr. Lucie Nováková, Ph. D. Název diplomové práce: Využití UHPLC-MS/MS metody pro hodnocení vlivu ochucovadel na obsah katechinů v čajích a na matricové efekty Tato diplomová práce vychází z poznatků uveřejněných v časopise Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis [1], ve kterém je popsán výskyt matricových efektů v několika vzorcích ochucených čajových nálevů. Naměřené matricové efekty nebyly příliš vysoké (od -5.3 % do +10,4 %), stejně jako počet hodnocených vzorků. V rámci výzkumu v této diplomové práci k analýze komerčně dostupný čajů, přičemž se jednalo o čaj sáčkový (Pickwick) a sypaný (Basilur). Sypaný čaj byl použit pro tvorbu vlastních lépe definovaných směsí. Pro výzkum bylo použito 11 různých ochucovadel, která jsou běžně využívána. Jednalo se o: plod brusinky, list máty, plod šípku, citrónovou kůru, pomerančovou kůru, kořen zázvoru, květ růže, skořicovou kůru, citrónovou trávu, květ jasmínu a vanilku. Analýza probíhala na přístroji ACQUITY Ultra Performance LC (Waters) s kolonou - ACQUITY CSH C18 2,1 x 100 mm, 1,7 μm (Waters)a s využitím podmínek popsaných v článku [1]. Byl hodnocen obsah katechinů a matricové efekty, a to v ochucených i...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Jakub Pavlík Supervisor: Assoc. Prof. PharmDr. Lucie Nováková, Ph. D. Title of Diploma thesis: Use of UHPLC-MS/MS method for the evaluation of the effect of flavouring additives on the content of catechins in tea samples and matrix effects This diploma thesis is based on the findings published in the Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis [1], which describes the incidence of matrix effects in several samples of flavored tea infusions. Measured matrix effects were not very high (ranging from -5.3% to + 10.4%), as well as the number of analyzed samples. Therefore, the research in this thesis was focused on the analysis of commercially available teas using a tea bagged (Pickwick) and loose leaf tea (Basilur). Loose leaf tea has been used for the preparation of custom blends with better defined composition. In total, 11 different flavors which are commonly used were tested in this study including: cranberry fruits, mint leaf, rosehip fruit, lemon zest, orange zest, ginger root, rose flower, cinnamon bark, lemon grass, jasmine blossom and vanilla. Analyses were carried out on the ACQUITY Ultra Performance LC coupled to triple quadrupole mass spectrometer Quattro Micro (Waters)...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVyužití UHPLC-MS/MS metody pro hodnocení vlivu ochucovadel na obsah katechinů v čajích a na matricové efektycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-06-02
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId149473
dc.title.translatedUse of UHPLC-MS/MS method for the evaluation of the effect of flavouring additives on the content of catechins in tea samples and matrix effectsen_US
dc.contributor.refereeChocholoušová Havlíková, Lucie
dc.identifier.aleph002003743
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineOdborný pracovník v laboratorních metodáchcs_CZ
thesis.degree.disciplineSpecialist in Laboratory Methodsen_US
thesis.degree.programZdravotnická bioanalytikacs_CZ
thesis.degree.programHealthcare bioanalyticsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csOdborný pracovník v laboratorních metodáchcs_CZ
uk.degree-discipline.enSpecialist in Laboratory Methodsen_US
uk.degree-program.csZdravotnická bioanalytikacs_CZ
uk.degree-program.enHealthcare bioanalyticsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Jakub Pavlík Školitel: doc. PharmDr. Lucie Nováková, Ph. D. Název diplomové práce: Využití UHPLC-MS/MS metody pro hodnocení vlivu ochucovadel na obsah katechinů v čajích a na matricové efekty Tato diplomová práce vychází z poznatků uveřejněných v časopise Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis [1], ve kterém je popsán výskyt matricových efektů v několika vzorcích ochucených čajových nálevů. Naměřené matricové efekty nebyly příliš vysoké (od -5.3 % do +10,4 %), stejně jako počet hodnocených vzorků. V rámci výzkumu v této diplomové práci k analýze komerčně dostupný čajů, přičemž se jednalo o čaj sáčkový (Pickwick) a sypaný (Basilur). Sypaný čaj byl použit pro tvorbu vlastních lépe definovaných směsí. Pro výzkum bylo použito 11 různých ochucovadel, která jsou běžně využívána. Jednalo se o: plod brusinky, list máty, plod šípku, citrónovou kůru, pomerančovou kůru, kořen zázvoru, květ růže, skořicovou kůru, citrónovou trávu, květ jasmínu a vanilku. Analýza probíhala na přístroji ACQUITY Ultra Performance LC (Waters) s kolonou - ACQUITY CSH C18 2,1 x 100 mm, 1,7 μm (Waters)a s využitím podmínek popsaných v článku [1]. Byl hodnocen obsah katechinů a matricové efekty, a to v ochucených i...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Jakub Pavlík Supervisor: Assoc. Prof. PharmDr. Lucie Nováková, Ph. D. Title of Diploma thesis: Use of UHPLC-MS/MS method for the evaluation of the effect of flavouring additives on the content of catechins in tea samples and matrix effects This diploma thesis is based on the findings published in the Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis [1], which describes the incidence of matrix effects in several samples of flavored tea infusions. Measured matrix effects were not very high (ranging from -5.3% to + 10.4%), as well as the number of analyzed samples. Therefore, the research in this thesis was focused on the analysis of commercially available teas using a tea bagged (Pickwick) and loose leaf tea (Basilur). Loose leaf tea has been used for the preparation of custom blends with better defined composition. In total, 11 different flavors which are commonly used were tested in this study including: cranberry fruits, mint leaf, rosehip fruit, lemon zest, orange zest, ginger root, rose flower, cinnamon bark, lemon grass, jasmine blossom and vanilla. Analyses were carried out on the ACQUITY Ultra Performance LC coupled to triple quadrupole mass spectrometer Quattro Micro (Waters)...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990020037430106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV