Zobrazit minimální záznam

Modification of glutathione S-transferase by selected glycating agents
dc.contributor.advisorDršata, Jaroslav
dc.creatorPrůchová, Zuzana
dc.date.accessioned2021-05-19T14:17:07Z
dc.date.available2021-05-19T14:17:07Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/59728
dc.description.abstractCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Zuzana Průchová Supervisor: Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc. Title of diploma thesis: Modification of Glutathione S-transferase by selected glycating agents Glycation is a non-enzymatic reaction, which leads to the binding of carbonyl compounds to free amino groups of amino acids, peptides, proteins or other biomolecules. This process is closely related to impaired protein function in diabetes mellitus, during aging, and in neurodegenerative diseases. The main purpose of this thesis was to monitor the impact of several glycating agents on the properties of the enzyme glutathione S-transeferase (GST, EC 2.5.1.18) which plays a key role in the detoxification of many exogenous as well as endogenous compounds. Methylglyoxal (0.5-2 mM), glyceraldehyde (0.5-10 mM), glucose (50 mM), and fructose (50 mM) were selected as glycating agents. The course of protein glycation was evaluated by following methods: GST catalytic activity assessment, determination of primary amino groups, assessment of AGEs formation using fluorescence and Western blotting, generation of high molecular cross-links and aggregates by denaturationg polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE), changes in GST molecular...en_US
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Zuzana Průchová Školitel: Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc. Název diplomové práce: Modifikace glutathion-S-transferasy vybranými glykačními činidly Glykace je neenzymová reakce, při které dochází k vazbě karbonylových sloučenin na volné aminoskupiny aminokyselin, peptidů, proteinů či jiných biomolekul. Tento proces je úzce spjat s poškozením funkce proteinů během diabetu mellitu, v průběhu stárnutí a při neurodegenerativních onemocněních. Hlavním předmětem této diplomové práce bylo sledování vlivu několika glykačních činidel na vlastnosti enzymu glutathion-S-transferasy (GST, EC 2.5.1.18), která hraje klíčovou roli při detoxifikaci řady exogenních i endogenních sloučenin. Zvolenými modelovými glykačními činidly byly methylglyoxal (0,5-2 mM), glyceraldehyd (0,5-10 mM), glukosa (50 mM) a fruktosa (50 mM). Průběh proteinové glykace byl hodnocen pomocí následujících metod: stanovení katalytické aktivity GST, stanovení obsahu primárních aminoskupin, hodnocení tvorby AGEs za použití fluorescence a Western blottingu, vznik vysokomolekulárních cross-linků a agregátů pomocí denaturující polyakrylamidové gelové elektroforézy (SDS-PAGE), změny v náboji molekuly GST metodou nativní PAGE. V průběhu měření se...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleModifikace glutathion-S-transferasy vybranými glykačními činidlycs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2013
dcterms.dateAccepted2013-02-14
dc.description.departmentDepartment of Biochemical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biochemických vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId126365
dc.title.translatedModification of glutathione S-transferase by selected glycating agentsen_US
dc.contributor.refereeTrnková, Lucie
dc.identifier.aleph001589250
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csUznánocs_CZ
thesis.grade.enRecognizeden_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Zuzana Průchová Školitel: Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc. Název diplomové práce: Modifikace glutathion-S-transferasy vybranými glykačními činidly Glykace je neenzymová reakce, při které dochází k vazbě karbonylových sloučenin na volné aminoskupiny aminokyselin, peptidů, proteinů či jiných biomolekul. Tento proces je úzce spjat s poškozením funkce proteinů během diabetu mellitu, v průběhu stárnutí a při neurodegenerativních onemocněních. Hlavním předmětem této diplomové práce bylo sledování vlivu několika glykačních činidel na vlastnosti enzymu glutathion-S-transferasy (GST, EC 2.5.1.18), která hraje klíčovou roli při detoxifikaci řady exogenních i endogenních sloučenin. Zvolenými modelovými glykačními činidly byly methylglyoxal (0,5-2 mM), glyceraldehyd (0,5-10 mM), glukosa (50 mM) a fruktosa (50 mM). Průběh proteinové glykace byl hodnocen pomocí následujících metod: stanovení katalytické aktivity GST, stanovení obsahu primárních aminoskupin, hodnocení tvorby AGEs za použití fluorescence a Western blottingu, vznik vysokomolekulárních cross-linků a agregátů pomocí denaturující polyakrylamidové gelové elektroforézy (SDS-PAGE), změny v náboji molekuly GST metodou nativní PAGE. V průběhu měření se...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Zuzana Průchová Supervisor: Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc. Title of diploma thesis: Modification of Glutathione S-transferase by selected glycating agents Glycation is a non-enzymatic reaction, which leads to the binding of carbonyl compounds to free amino groups of amino acids, peptides, proteins or other biomolecules. This process is closely related to impaired protein function in diabetes mellitus, during aging, and in neurodegenerative diseases. The main purpose of this thesis was to monitor the impact of several glycating agents on the properties of the enzyme glutathione S-transeferase (GST, EC 2.5.1.18) which plays a key role in the detoxification of many exogenous as well as endogenous compounds. Methylglyoxal (0.5-2 mM), glyceraldehyde (0.5-10 mM), glucose (50 mM), and fructose (50 mM) were selected as glycating agents. The course of protein glycation was evaluated by following methods: GST catalytic activity assessment, determination of primary amino groups, assessment of AGEs formation using fluorescence and Western blotting, generation of high molecular cross-links and aggregates by denaturationg polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE), changes in GST molecular...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických vědcs_CZ
thesis.grade.codeU
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusU
dc.identifier.lisID990015892500106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV