Zobrazit minimální záznam

Nutrition of school children at the age of 11-12 years - food consumption
dc.contributor.advisorRambousková, Jolana
dc.creatorHalbrštátová, Michaela
dc.date.accessioned2018-09-11T09:51:59Z
dc.date.available2018-09-11T09:51:59Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/5731
dc.description.abstractMotivace: Je známo, že je možné mnoha nemocem předcházet stravou a je také známo, že mnoho nemocí má již svůj patologický základ právě v dětství. Cílem studie bylo zhodnocení spotřeby dětí školního věku. Hypotéza: Předpokládala jsem stravu energeticky nadměrnou s nízkým zastoupením ovoce a zeleniny. Metodika: Data byla získána pomocí 24-hodinového recallu a zpracována programem pro analýzu nutriční spotřeby. Výsledky: Celkové rozložení jednotlivých základních živin je shodné s výživovými doporučenými dávkami. Děti mají ale nedostatečné zásobení minerálními látkami a vitaminy až na vitamin C, B12 a u chlapců vitamin K. Dále byl zjištěn nadbytečný příjem sladkých jídel a nedostatečný příjem ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků. Závěr: Děti a rodiče je třeba motivovat k přemýšlení nad svým zdravím a nad kroky, které mohou pro sebe i druhé udělat. Je potřeba zajistit takové preventivní programy, které budou prospěšné celé populaci.cs_CZ
dc.description.abstractMotivation: Well known fact is, that it is possible to prevent most of diseases with balanced diet and it is also known that many diseases have their pathological basis in the childhood. The evaluation of food consumption of schoolage children was the aim of this study. Hypothesis: I supposed the diet with excess of energy and insufficient in vegetables and fruit. Aproach: The data were collected by 24-hours recall and analyzed by specialized program. Results: A general distribution of basic nutrients is consistent with the nutritional recommendations. However children have insufficient supply of mineral substances and vitamins except vitamins C and B12 and vitamin K among boys. In addition there was an unnecessary high share of sweet food and lack of fruit, vegetables, milk and dairy products in the diet. Conclusions: It is necessary to motivate children and parents to think about their health and about steps they can take for themselves and for the others. It is essential to arrange for prevemptive programs the whole population can benefit from.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleVýživa školních dětí ve věku 11-12 let - nutriční spotřebacs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2006
dcterms.dateAccepted2006-06-06
dc.description.departmentÚstav hygienycs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Hygieneen_US
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId13064
dc.title.translatedNutrition of school children at the age of 11-12 years - food consumptionen_US
dc.identifier.aleph000986840
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVeřejné zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.disciplinePublic Healthen_US
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav hygienycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Hygieneen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVeřejné zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-discipline.enPublic Healthen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csMotivace: Je známo, že je možné mnoha nemocem předcházet stravou a je také známo, že mnoho nemocí má již svůj patologický základ právě v dětství. Cílem studie bylo zhodnocení spotřeby dětí školního věku. Hypotéza: Předpokládala jsem stravu energeticky nadměrnou s nízkým zastoupením ovoce a zeleniny. Metodika: Data byla získána pomocí 24-hodinového recallu a zpracována programem pro analýzu nutriční spotřeby. Výsledky: Celkové rozložení jednotlivých základních živin je shodné s výživovými doporučenými dávkami. Děti mají ale nedostatečné zásobení minerálními látkami a vitaminy až na vitamin C, B12 a u chlapců vitamin K. Dále byl zjištěn nadbytečný příjem sladkých jídel a nedostatečný příjem ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků. Závěr: Děti a rodiče je třeba motivovat k přemýšlení nad svým zdravím a nad kroky, které mohou pro sebe i druhé udělat. Je potřeba zajistit takové preventivní programy, které budou prospěšné celé populaci.cs_CZ
uk.abstract.enMotivation: Well known fact is, that it is possible to prevent most of diseases with balanced diet and it is also known that many diseases have their pathological basis in the childhood. The evaluation of food consumption of schoolage children was the aim of this study. Hypothesis: I supposed the diet with excess of energy and insufficient in vegetables and fruit. Aproach: The data were collected by 24-hours recall and analyzed by specialized program. Results: A general distribution of basic nutrients is consistent with the nutritional recommendations. However children have insufficient supply of mineral substances and vitamins except vitamins C and B12 and vitamin K among boys. In addition there was an unnecessary high share of sweet food and lack of fruit, vegetables, milk and dairy products in the diet. Conclusions: It is necessary to motivate children and parents to think about their health and about steps they can take for themselves and for the others. It is essential to arrange for prevemptive programs the whole population can benefit from.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygienycs_CZ
thesis.grade.code1
dc.identifier.lisID990009868400106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV