dc.contributor.advisor | Dittrich, Milan | |
dc.creator | Šeuerová, Andrea | |
dc.date.accessioned | 2017-03-28T10:34:28Z | |
dc.date.available | 2017-03-28T10:34:28Z | |
dc.date.issued | 2006 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/5695 | |
dc.description.abstract | The deal of the work was focused on the study of efficiency of complex emulsifying agent on the nanoparticulate systems preparation by the o/w emulsion-solvent distribution method. Poly (DL-lactic acid) was used as the carrier, terbinafine as a model drug. Complex emulsifying agent was realized by the mixing of soy or egg lecithin with various proportions of nonionic surfactants. Four nonionic surfactants were tested - polysorbate 20, and poloxamers: 470, 6400, and 6800. Optimal compositions in the aspect of nanoparticles minimal size and zeta potential maximal value were stated. | en_US |
dc.description.abstract | ABSTRAKT- CZ Práce byla zaměřena na studium účinnosti komplexního emulgátoru na přípravu nanočásticového systému metodou rozdělování rozpouštědla z emulze typu o/v. Jako nosič byla použita kyselina poly(DL-mléčná), jako modelové léčivo terbinafin. Komplexní emulgátor byl připraven mísením sojového nebo vaječného lecitinu s různými podíly neionických tenzidů. Jako neionické tenzidy byly testovány polysorbát 20 a tři různé poloxamery. Byla navržena optimální kompozice s přihlédnutím k minimálnímu rozměru a maximálnímu zeta potenciálu. | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Příprava oligoesterových nanočástic emulzní metodou | cs_CZ |
dc.type | rigorózní práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2006 | |
dcterms.dateAccepted | 2006-12-14 | |
dc.description.department | Department of Pharmaceutical Technology | en_US |
dc.description.department | Katedra farmaceutické technologie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 17986 | |
dc.title.translated | The preparation of oligoester nanoparticles by emulsion method | en_US |
dc.contributor.referee | Šnejdrová, Eva | |
dc.identifier.aleph | 000582201 | |
thesis.degree.name | PharmDr. | |
thesis.degree.level | rigorózní řízení | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
uk.thesis.type | rigorózní práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Prospěl | cs_CZ |
thesis.grade.en | Pass | en_US |
uk.abstract.cs | ABSTRAKT- CZ Práce byla zaměřena na studium účinnosti komplexního emulgátoru na přípravu nanočásticového systému metodou rozdělování rozpouštědla z emulze typu o/v. Jako nosič byla použita kyselina poly(DL-mléčná), jako modelové léčivo terbinafin. Komplexní emulgátor byl připraven mísením sojového nebo vaječného lecitinu s různými podíly neionických tenzidů. Jako neionické tenzidy byly testovány polysorbát 20 a tři různé poloxamery. Byla navržena optimální kompozice s přihlédnutím k minimálnímu rozměru a maximálnímu zeta potenciálu. | cs_CZ |
uk.abstract.en | The deal of the work was focused on the study of efficiency of complex emulsifying agent on the nanoparticulate systems preparation by the o/w emulsion-solvent distribution method. Poly (DL-lactic acid) was used as the carrier, terbinafine as a model drug. Complex emulsifying agent was realized by the mixing of soy or egg lecithin with various proportions of nonionic surfactants. Four nonionic surfactants were tested - polysorbate 20, and poloxamers: 470, 6400, and 6800. Optimal compositions in the aspect of nanoparticles minimal size and zeta potential maximal value were stated. | en_US |
uk.publication.place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990005822010106986 | |